Зам.-шефът на БЛС: Лекарите не са учени да лекуват по телефона, но се налага

OFFNews 14 април 2020 в 08:37 2160 0

Лекарите не са учени да лекуват по телефона, но за момента това е начинът за контакт между личен лекар и пациент, каза зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов пред БНР. Той уточни, че от обществото зависи "доколко кривата на новите случаи ще нараства плавно и кога ще направим т.нар. плато".

"Стараем се да осъществяваме бърз контакт с пациентите, които имат оплаквания, но може да има изкривявания, защото преглед по телефона е нещо неосъществимо", допълни д-р Брънзалов. Той посочи, че често хората прибягват до самолечение и късно търсят лекарска помощ. Това често се случва при хора, завърнали се от чужбина, които нямат личен лекар в България.

Зам.-председателят на БЛС припомни, че за вирусна инфекция антибиотиците не са подходящото лечение и уточни, че не се изписват антибиотици по телефона, защото за тях трябва рецепта. Решението ще е електронната рецепта.

Докторът бе категоричен, че личните лекари не бива да посещават пациентите по домовете им, защото "ако не опазим лекарите, ще стане като в Италия - те признаха, че не са опазили медицинските си специалисти. Нямаме алтернатива, с която да можем да се справим. Опитваме се да бъдем максимално близо до нашите пациенти. Трябва да гледаме на всеки от тях като на потенциално заболял от Covid-19", бе категоричен д-р Брънзалов.

Според него в дните на великденските празници са необходими по-строги мерки. "Съществува риск от епидемични взривове по храмовете. Апелираме да се спазват мерките на оперативния щаб, за да не се затрупат болниците от заразени с коронавируса".

Във връзка с настояването на БЛС за "зелен коридор" за деца в парка и за отваряне на женските консултации д-р Николай Брънзалов каза, че отговорът от Министерството на здравеопазването е бил, че на този етап не може да се осъществи.

"В епидемична обстановка да се поставя на изпитание имунитетът на пациентите по друг повод е рисково!", посочи зам.-шефът на БЛС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови