Замърсеният въздух може да причини биполярно разстройство

OFFNews 21 август 2019 в 16:33 2143 1

Снимка Pixabay

Замърсеният въздух може да бъде причина за поява на психични заболявания, обявиха учени, след анализ на здравна информация за милиони пациенти в САЩ и Дания, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

Хората, изложени на въздух с лошо качество в двете държави, по-често са диагностицирани с биполярно разстройство и депресия, твърдят учени от Университета на Чикаго. Проучването вече има противници, според които за категорични изводи са необходими допълнителни изследвания.

Учените са сравнили здравните данни и показателите за замърсяване в района за 151 милиона американци и 1,4 милиона датчани. Излагането на замърсяване в детството е свързано с два пъти повече случаи на шизофрения сред датските пациенти, както и повече личностни разстройства и депресия.

Сред американските пациенти мръсният въздух също се свързва с по-високи нива на биполярно разстройство и депресия, но не и с други състояния като шизофрения, епилепсия и Паркинсон.

По данни на Световната здравна организация заради мръсен въздух умират 7 милиона души годишно - по 13 на минута, повече отколкото при войни, убийства, туберкулоза, ХИВ, СПИН и малария, взети заедно.

Той може да съкрати очакваната продължителност на живота на родените сега деца с 20 месеца. Как се отразява на психичното здраве, обаче не е изследвано достатъчно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8560

1

Людмил Трифонов

22.08 2019 в 00:34

От десетилетия вече медицината се опитва чрез интерпретация на статистически данни да прави медицинска наука. На медиците възможностите за математически анализ са повече от скромни. Захванат ли се с математика, получават се търговски реклами, журналистически сензации, умни докторати и професури, ама медицинска наука с математическа простотия не се прави.

Време е в медицинските университети приема на студенти да става с оценките по математика от средните училища и през първите 4 семестъра да се полагат изпити по висша математика. За да се научат бъдещите лекари да мислят умствено.