Започнаха извънредните имунизации в страната

OFFNews 11 септември 2019 в 12:45 1478 0

Снимка Pixabay

Здравните инспекции в Пловдив и Сливен са издали предписания за противоепидемични мерки, във връзка с разпространението на морбили. Допълнителни ваксинации ще има и в Бургас, Монтана и Пазарджик. Целта е да бъдат обхванати около 25 хиляди деца на възраст 8-9 години.

Допълнителните имунизации са във връзка с продължаващото разпространение на морбили и началото на учебната година. Според предписанието на РЗИ Пловдив кампанията трябва да приключи до 5 октомври. Тя обхваща всички деца от 13 месеца до 8-годишна възраст, които са от уязвими групи и със затруднен достъп до здравни услуги.

По данни от Информационната система за събиране и анализиране на данни за заболяемостта от морбили, паротит и рубеола в България 55.4% от заболелите деца от посочената група са с проведена имунизация срещу морбили, но при допълнително проведени изследвания за наличие на постваксинален имунитет при имунизирани заболели деца е била установена липсата на такъв и срещу трите ваксинални антигена, което допълнително затруднява предприемането на адекватни противоепидемични мерки.

По последни данни до момента в страната са регистрирани 1 158 случая на морбили в 14 области. Най засегнати са обл. София, обл. Благоевград, обл. Кюстендил, обл. Пазарджик, обл. Монтана, София-град.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови