Започва безплатен скрининг за риска от туберкулоза в болница "Свети Георги" в Пловдив

OFFNews 11 юни 2018 в 06:42 3043 0

Скрининг за риска от туберкулоза организира безплатно от 11 до 15 юни Отделението по фтизиатрия на университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив.

Мотото на инициативата е „Седмица на отворените врати“ и в нейните рамки ще се извършват безплатни медицински консултации. На пациентите със съмнение за наличие на заболяването ще бъдат направени допълнителни изследвания, каза завеждащият отделението д-р Веселин Давчев.

Желаещите да се включат в безплатния скрининг трябва да го направят във времето от 08:00 до 13:00 часа, от 11 до 15 юни включително, на адреса на Отделението по фтизиатрия – бул. „Пещерско шосе“ №66А, в съседство с Хирургичния блок на УМБАЛ „Свети Георги“. Допълнителна информация за „Седмицата на отворените врати“ може да се получи на телефон: 032 602 770.

Скринингът се провежда четири пъти годишно като част от Националната кампания за превенция и контрол на туберкулозата в България и от Програмата, финансирана от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария. Кампанията цели повишаване на информираността на обществото за риска от туберкулоза и същевременно с това всеки пациент получава достъп до здравни услуги. Най-често във фокуса на скрининга са случаите на латентна туберкулоза.

В предишния скрининг – от 12 до 16 март, се включиха 227 души от Пловдив. При 75 се е наложило извършването на кожен туберкулинов тест – Проба на Манту, основното скринингово изследване за откриване на туберкулоза. Съмнения за туберкулоза е имало при 30, от тях двама са бил насочени за лечение на заболяването (туберкулоза). Открити са 15 случая на латентна туберкулозна инфекция, които вече са обхванати с химиопрофилактика.

Латентната туберкулоза преминава без симптоми. Тези хора не са носители на заразата, но при някои от тях има повишен риск от развитие на активно заболяване и те могат да станат източник на инфекция, обясни д-р Давчев.

Бързото диагностициране и адекватното лечение на болните с активна туберкулоза са от първостепенно значение за осъществяване на контрол над коварното заболяване. Също така трябва да се проследи и състоянието на лицата, които са били в контакт с болния от активна туберкулоза. Ранното откриване гарантира не само излекуване на вече заразените, но и прекъсване на веригата на предаване на болестта, подчерта лекарят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!