Заразата с COVID-19 в сливенската болница вероятно е тръгнала от пациент

OFFNews 03 юни 2020 в 11:51 2069 0

Източникът на заразата в Гастроентерологичното отделение на МБАЛ „Хаджи Димитър“ в Сливен вероятно е пациент. Това съобщи на извънреден брифинг кметът на община Сливен Стефан Радев, който е председател на Общинския кризисен щаб.

Има пациенти, които са минали оттам и впоследствие са диагностицирани с COVID-19, обясни кметът.

През вчерашния ден е бил отчетен най-голям брой заразени с инфекцията от началото на кризата, посочи той – общо 10 души, от които 8 медицински лица – 7 от Отделението по гарстроентерология в болницата (двама лекари, четири медицински сестри и две санитарки) и лекар от Военна болница, който е имал контакт с колега от въпросното отделение.

Пациентите на затвореното отделение ще бъдат поети от другите болници в града. Лекуваните там през последния месец са установени, тепърва ще се преценява дали всички да бъдат тествани или да се направи скрининг.

Новодиагностицираните са настанени в болница, но състоянието им не е тежко, уточниха от местния кризисен щаб.

В двете инфекциозни отделения в Сливен има общо 24 пациенти с коронавирус, 10 от тях са медицински лица. Заразените на територията на общината до момента са 109, 69 са излекувани, 10 са починали.

Кметът съобщи още, че има съмнение за служителка с коронавирус от детска градина. Тя е била контактна с диагноситцираните лица, взета й е проба. От общината са предупредили родителите да не водят днес децата си. Детското заведение ще бъде дезинфекцирано.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови