Защо на жените им е по-студено

OFFNews 13 януари 2020 в 13:35 8631 0

Снимка Pixabay

Хората реагират на студа по различен начин: слабите губят топлина по-бързо от пълните; възрастните по-зле понасят студа от младите; жените замръзват по-бързо от мъжете, пише Medik Info.

Позовавайки се на различни изследвания, учените твърдят, че чувствителността към ниските температури наистина зависи от пола, възрастта, телосложението, храненето и обясняват механизмите на реакция към студа.

Когато температурата пада, рецепторите в кожата фиксират промяната от топло към студено и изпращат сигнали в хипоталамуса.

"Температурата на човешкото тяло е около 37 градуса по Целзий и то се стреми да я запази. Ако температурите паднат до -15, сработва защитен механизъм - казва Херберт Льолген, почетен президент на Немската асоциация по спортна медицина и профилактика (DGSP) -  За да не губи твърде много топлина, кръвоносните съдове по кожата се свиват. Кръвотокът се пренасочва към жизненоважните органи в средата на тялото. Затова студът първо се усеща в ръцете, краката, ушите и устните.“

Свиването на кръвоносните съдове по периферията на тялото (за да се върне топлата кръв от крайниците и кожата към сърцето) е първият отговор на хипоталамуса на външното понижение на температурата.

Треперенето на мускулите (зъзненето) е движение, което генерира топлина. Защо от студа се настръхва? "Космената торбичка се крепи на малък мускул. При неголямо напрежение в мускулите, което е незабележимо с просто око, космите се опъват нагоре – казва Льолген. - Това предизвиква настръхването."

Отговорът на въпроса, защо жените изстиват по-бързо от мъжете, се крие в особеностите на женския организъм. Жените са с по-малко мускулна маса. Кожата им е по-тънка, а от дебелината на кожата зависи способността да се задържа топлината в тялото.

Механизмът на поддържане на топлината в тялото зависи и от подкожната мазнина. Мастната тъкан има функциите на изолатор, казва ученият. Хората с повече мастна тъкан, губят по-малко топлина, защото мазнината служи за термоизолация. Затова слабите измръзват по-бързо от пълните.

Сгрява ли алкохолът? Не, твърдят специалистите – топлите алкохолни напитки дори охлаждат тялото. Алкохолът разширява кръвоносните съдове и по този начин подпомага циркулацията на кръвта. Първоначално наистина се появява усещане за топлина, но то не продължава дълго. Разширените съдове отделят топлина, която бързо напуска тялото чрез кожата. Това води до още по-бързото й преохлаждане.

По оценки на Немския федерален център за здравно образование (BZgA), половин бутилка вино снижава температурата на тялото с половин градус. Затова специалистите препоръчват вместо алкохол да се пие горещ чай. Особено полезен е чаят от джинджифил. Той осигурява по-добър приток на кръв към вътрешните органи и генерира повече топлина за тялото.

Ето още няколко причини, поради които може да ви е по-студено:

1. Възможно да имате желязодефицитна анемия. Еритроцитите (кръвни клетки) се нуждаят от желязо, за да пренасят кислорода в кръвта, а ниското ниво на желязо може да наруши кръвообращението ви. Най-популярните източници на желязо са зелените подправки, бобовите, водораслите, ядките, и месото. Комбинирайте ги с храни богати на витамин С за максимално усвояване на важния микроелемент.

2. Имате нужда от повече витамин В 12. Дефицитът на този витамин предизвиква анемия, чиито симптоми се изразяват в усещането за хлад, отпадналост и вялост. Този витамин се съдържа само в продукти от животински произход. На вегетарианците се препоръчва да го приемат допълнително.

3. Имате заболяване на щитовидната жлеза. Много често при хипотиреоза симптомите са усещане за студ и сънливост. Заболяванията на щитовидната жлеза по правило са коварни, тъй протичат безсимптомно много дълго време. Най-добрият съвет е да проверявате състоянието на щитовидната си жлеза веднъж годишно.

4. Имате ниска телесна маса. Ниското тегло може да означава, че винаги ви е студено по две причини: първо, мазнините са изолатор, затова колкото по-малко са, толкова по-зле тялото ви задържа топлината; второ, намаляването на калориите може да забави метаболизма, което води до по-малко енергия за затопляне на организма.

5. Дефицитът на сън е още една причина поради, която е възможно да ви е студено. Лесната уморяемост от недоспиване може да забави метаболизма, което създава усещане за хлад през деня. 

6. Лошо кръвообращение. В някои случаи лошото кръвообращение е предизвикано от хронични заболявания, свързани с кръвоносните съдове и периферната артериална болест. Циркулацията на кръвта може да се влоши и от обезводняване. Заниманията със спорт могат да ви помогнат да редуцирате проблема, но преди да започнете да спортувате, е препоръчително да се консултирате със специалист.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови