Защо някои хора младеят и на 60, а други се състаряват преждевременно

OFFNews 17 февруари 2020 в 12:52 3139 0

Снимка Pixabay

Ново изследване обяснява как се „включва и изключва“ ДНК и защо някои хора изглеждат млади и след 60, а други се състаряват преждевременно, съобщава „Дейли мейл“.

В повечето случаи за това е „виновна“ наследствеността, макар че доскоро науката нямаше убедително доказателство за действието на този механизъм.

Екип на Калифорнийския университет е проследил скоростта на промените в ДНК при повече от 4000 души на възраст над 57 г. Някои от тях са се състарили преждевременно, въпреки че фактическата им възраст е не повече от 40 г.

Професорът по геронтология Айлин Криминс смята, че „неблагоприятният социален опит може да промени епигенетичния профил така, че да повлияе косвено върху здравето на човека“. Тя цитира случай с човек на 66 г., чиято фактическа възраст е 114, а при друг (на 59) тази възраст едва е достигала 23.

Епигенетиката изучава химичните компоненти, които добавени към единичните гени могат да регулират активността им. Тези компоненти позволяват да бъдат открити "включените" и "изключени" гени. Те влияят и върху производството на белтъчини в определени клетки, влияейки върху синтеза им.

Фактическата и биологичната възраст на хората се определя с кръвен анализ, при който с помощта на епигенетичния часовник се измерват промените в ДНК.

Пушенето, стресът, мръсният въздух и затлъстяването, наред с епигенетичните промени, могат да се използват като "таймер" за измерване на скоростта на стареене, казва ученият.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови