Защо се влошава слухът ни?

По данни на СЗО от загуба на слух страдат над 400 млн. души по света

OFFNews 13 април 2020 в 12:31 4590 0

По данни на СЗО от загуба на слух страдат над 400 млн. души по света. Проблемът има множество причини. Кои са факторите, които провокират това увреждане, пише специализираното издание Medik Forum.

Смята се, че слухът се влошава с напредването на годините и затова възрастта се назовава като най-популярна причина. Всъщност причината е в увреждането на власинковите клетки на вътрешното ухо или слуховия нерв. Патологията се обяснява с естествените процеси на стареене. В този случай хората имат различна степен на загуба на слуха.

Според научно изследване процесът зависи от специфичните гени, които регулират загиването на рецепторите в слуховата система. Това откритие ще позволи в бъдеще такива пациенти да се лекуват по-ефективно. Включително за предотвратяване на проблем със слуха.

От влошаване на слуха са застрашени хората, които работят в шумна среда. Това е втората най-популярна причина за поява на увреждането. Шумната среда може да е фактор за влошаване и при хората, които живеят в мегаполисите. По данни на СЗО над 1 млрд. души до 35-годишна възраст имат слухови проблеми заради честото използване на метро, градски тарнспорт и други шумове.

Третата причина може да бъде използването на слушалки. Често звукът в тях надвишава 85 децибела, заради което се случват нарушения в слуховия апарат. Особено опасни са слушалките, които се вкарват в ушния канал, тъй като могат да провокират инфекция.

Инфекциите са следващият фактор, който може да увреди слуха. Острият или хроничен отит може да предизвика подобна загуба. Други заболявания, които водят до нарушения във функционирането слуховата сетивна система, са грипът, менингитът, морбилито, рубеолата, Лаймската болест, сифилисът, паротитът, Херпес симплекс енцефалитът (т. нар. херпес на мозъка).

Съществуват понятия като механични препятствия и кондуктивна глухота. В първия случай рецепторите, които предават сигнала, не могат да го транслират към мозъка, а във втория случай звуковата вълна не е способна да се разпространи заради различни препятствия. Кондуктивната загуба на слух се предизвиква от костни израстъци, тумори, полипи.

Други фактори, които предизвикват загубата на слух, са патологиите на кръвоносните съдове, сърдечносъдовите заболявания, инфарктът на миокарда, приемът на определени лекарства (например при химиотерапия).

Кои са сигналите за загуба на слух

Човекът различава шум от 10-20 децибела. В това число звуци като дишането. Началните стадии на заболяването не се проявяват веднага. Кои са първите признаци:

- усещане, че околните говорят неразбираемо;

- лошо възприемане на звука по време на телефонен разговор;

- често задаване на въпроси за уточняване на чутото;

- усилване на звука на телевизора или при слушане на музика;

- шум, звън в ушите, усещане, че ухото е запушено.

При наличие на някои от тези симптоми, потърсете помощ от специалист.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови