Здравният министър: Искането на медсестрите за две минимални работни заплати не може да бъде изпълнено

OFFNews 04 октомври 2019 в 10:47 6166 0

Снимка Архив

„Искането на протестиращите медицински сестри за две минимални работни заплати не може да бъде изпълнено“, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол.

По думите му средната работна заплата на медицинските специалисти за септември е между 700 и 900 лева, а брутното им възнаграждение е от 1100 до 1500 лева. 

Ананиев уточни, че исканията на сестрите са справедливи, но могат да бъдат изпълнени постепенно и с отчитане на интересите на останалите участници в лечебно-диагностичния процес, при съобразяване със състоянието на лечебните заведения. В противен случай ще се създаде неравнопоставеност между възнагражденията на отделните категории персонал и допълнително напрежение в някои от болниците.

Министърът поясни, че с няколко постановления от началото на годината правителството е отпуснало допълнителни средства за дейности извън обхвана на задължителното здравно осигуряване; подпомогната е била спешната помощ, увеличени са били цените на 120 клинични пътеки.

Кирил Ананиев очаква до края на годината да бъде стабилизирано финансовото състояние и да бъде увеличена реално работната заплата на медицинския персонал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови