Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Зеленият чай може да активира стволовите клетки, сочи изследване

OFFNews 28 октомври 2019 в 11:55 1372 0

Снимка Pixabay

Китайски учени установиха, че зеленият чай може да се използва за клетъчна терапия, при която специфично вещество активира група трансплантирани в организма стволови клетки, съобщава сайтът MedicalXpress.

Експертите изследвали свойствата на специфична (протокатехинова) киселина, която се произвежда от организма при консумация на зелен чай. С помощта на генното инженерство специалистите създали човешки ембрионни бъбречни клетки, които се активират под въздействието на тази киселина, и ги имплантирали в гризачи. На животните бил даван зелен чай. Така учените установили, че след консумацията му клетките се активират.

В рамките на други експерименти специалистите използвали протокатехинова киселина за подобряване на технология за генно редактиране, при която се внасят изменения в даден участък на ДНК.

Подобен опит има и с примати, при които зеленият чай активирал клетки, имплантирани в панкреаса, за да се лекува диабет.

Клетъчната терапия се използва в борбата с наследствени болести и рак, както и срещу труднолечими сърдечносъдови, невродегенеративни и автоимунни заболявания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!