Жена почина от сепсис, след като е прегледана в Пирогов и ВМА

OFFNews 28 септември 2017 в 18:30 18813 0

Жена почина от сепсис, след като е била отпратена от "Пирогов" във ВМА, където пък е преминала часове изследвания, а лечението ѝ е започнало едва на следващия ден. За случая съобщиха близки на жената, след като стана известен друг случай на мъж, отпратен от "Пирогов", който по-късно е починал

67-годишната Петя Илиева рязко се почувствала много зле. Дъщеря ѝ Юлия Бочукова разказа пред Нова телевизия, че майка ѝ е имала по тялото си нещо като пъпки със съсирена кръв, била е трудноподвижна и неадекватна, имала е болки в крайниците, говорела е завалена и дишала тежко. Това се случило на 30 август. 

Няколко дни преди това жената се оплаквала от болки в кръста и е диагностицирана с дискова херния. 

Около полунощ Юлия откарала майка си в "Пирогов". Там ѝ измерили кръвното. Оказало се, че е много ниско - 80 на 40, затова лекарката поискала да купят от вендинг машината до кабинета кола и айрян, за да ѝ се вдигне кръвното. 

През цялото време Юлия разговаряла по телефона с брат си Людмил, който е спешен лекар в САЩ с дългогодишен опит. Той веднага разпознал, че става дума за сепсис. 

От "Пирогов" обаче ги отпратили, като казали, че не могат да приемат жената, защото при тях няма дежурен невролог. Вместо това ги насочили към ВМА, а в документацията написали диагноза "болки в кръста". 

Юлия откарва майка си във ВМА. 

"Започнаха да ги размотават от етаж на етаж. Правиха ѝ рентгенови снимки на белия дроб, което беше абсолютно ненужно. Аз вече бях толкова отчаян. Неврологът нямаше хабер за какво става въпрос", разказва Людмил. 

Той на няколко пъти опитал да каже на лекарите каква е диагнозата, но те не поискали да разговарят с него. 

"В отчаянието си написах диагнозата и какво трябва да се направи в SMS. Това, което ми беше предадено, е, че съобщението мога да си го навра някъде и че в България нещата не стават по този начин", допълва той. 

Петя е приета в интензивното отделение около 3 часа сутринта, а на следващия ден започнало лечение с антибиотици. 

Людмил, който видял резултатите от изследванията, обяснява, че на следващия ден фазата вече е била толкова напреднала, че тя не е можела да бъде спасена. 

В коментар по случая от "Пирогов" обясняват, че нямат дежурен невролог и затова насочват пациентите към болници, в които има. 

"Ако това се случи в Америка и пациент в септичен шок е препратен от болницата, този лекар на следващия ден няма да практикува, ще бъде осъден и няма никога повече да види пациент през живота си", казва Людмил.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови