Българската връзка зад възхода на Микаела Шифрин

Донислав Донев 27 януари 2020 в 17:42 5199 2

Американската скиорка Микаела Шифрин постигна две победи от три старта в Банско. В неделя тя записа успех в супергигантския слалом, а в петък победи и в спускането.

Шифрин не спира да печели и това ѝ донесе международно признание. От известно време специалисти в ските твърдят, че тя ще задмине по успехи наскоро отказалата се суперзвезда Линдзи Вон.

В продължение на години Вон властваше в женските ски. Американката караше забележително и даваше много силна заявка, че най-накрая ще се намери кой да подобри рекорда на легендата Ингемар Стенмарк от 86 победи за Световната купа.

Това обаче така и не се случи. Вон приключи на кота 82. Това дойде в следствие единствено на тежките контузии, от които страдаше в последните сезони, а не поради липса на талант или глад за успехи. Линдзи ще бъде запомнена като една от най-великите в историята, но Микаела Шифрин има шанс за званието най-великата.

Кой първи обаче се е осмелил да предвиди подобен развой? 

Датата е 24 октомври 2011. Тогава след първия старт за Световната купа в Зьолден австриецът с български паспорт Килиан Албрехт споделя, че е открил новата Линдзи Вон. Според неговите думи, това момиче съвсем скоро ще бъде номер 1.

По това време името Микаела Шифрин не говори нищо на никого. За нея се знае само, че е направила дебюта си за Световната купа преди няколко месеца - на 11 март (два дни преди да навърши 16 години) и е известна с родното си място - Вейл, Колорадо, и то защото там живее самата Линдзи Вон.

Фактически Килиан я забелязва на 14 декември 2010 година на Сверноамериканската купа в курорта Панорама, Британска Колумбия. Микаела тогава е на крехките 15 години - минималната позволена възраст за участие в старт под егидата на Световната федерация по ски, но знаково печели суперкомбинацията. Пътят ѝ тръгва стремглаво към върха, точно както Албрехт предрича.

През 2013 Шифрин, чийто мениджър далновидно вече е станал Килиан, записва дебютната си победа за Световната купа - в слалома, в който са 43 от досегашните ѝ 64 триумфа. Следващата година е паметна за 170-сантиметровата блондинка. В Сочи тя влиза в историята като най-младата олимпийска шампионка в алпийските ски, качвайки се на стълбичката на 18 години и 345 дни, и подобрявайки постижението на италианката Паолета Магони Сфорца, която се окичва със златото в Сараево през 1984 на 19 години и 156 дни.

Към днешна дата 24-годишната американка има общо 8 Световни купи в 3 дисциплини и е актуалната притежателка на Големия кристален глобус, който е неин трети поред.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

2

Khal Hala

29.01 2020 в 17:13

Много се радвам, че имахме шанса да гледаме Шифрин миналия уикенд тук, в Банско. Беше супер, както нейното представяне, така и това на останалите състезателки, но тя винаги ми е била фаворит.

4000

1

Amor

29.01 2020 в 15:30

Това момиче го чака бляскаво бъдеще, уникална е! И май е доста доволна от предоставените й условия в Банско, нашите организатори очевидно добре са се справили. Даже и лична кабинка си има :)