Бьорндален все още с шанс за ПьонгЧанг 2018, но не държи съдбата в собствените си ръце

OFFNews 11 януари 2018 в 11:13 6235 0

Малко прибързано се оказа заключението, че легендата на биатлона Оле Ейнар Бьорндален категорично няма да участва на предстоящите олимпийски игри ПьонгЧанг 2018. Ветеранът се провали в Руполдинг, където завърши 42-и на 20 км и не покри критериите за попадане в тима на Норвегия за олимпиадата.

За целта Бьорндален трябваше до този етап на сезона да запише едно класиране в топ 6 или две в топ 12, но най-доброто от него засега е едно 18-о място. Така в състава на Норвегия сигурни са Йоханес и Тарей Бьо, Емил Хегле Свендсен, Ларс Биркелан, а фаворит за петото място е Хенрик Л'Абе-Лунд.

Кралят на биатлона може да получи още един шанс в предстоящия последен преди олимпиадата уикенд за Световната купа в Антхолц от 19 до 21 януари, но участието му в него зависи от решението на треньорите на Норвегия, което трябва да бъде взето с единодушие.

Настроенията към Бьорндален в лагера на Норвегия не са еднозначни. Единият от двамата треньори - Зигфрид Мазе го подкрепя, докато колегата му Егил Кристиансен вече е загубил търпение и е на мнение, че не трябва да се дават шансове на Бьорндален заради минали заслуги.

В едно от интервютата си Мазе каза, че е готов да даде още един шанс на Бьорндален в Антхолц и едва след това да се реши кой отива и кой не в Пьончан, но не може да вземе еднолично решение, а трябва да го обсъди с колегите си. В същото време Кристиансен е в обтегнати отношения с Бьорндален, макар и да му симпатизира заради духа, който показва на 43 години. Медиите също не са единодушни в отношението си към легендата. В Норвегия много държат да се спазва спортният принцип, а в момента с най-големи шансове да заеме последното място в състава на Норвегия е, както вече споменахме, Хенрик Л'Абе-Лунд.

Вариант за попадането му на олимпиадата е и мястото на шести член в отбора, т.е. резерва с вероятност да не участва в нито един старт, но старият лъв едва ли ще приеме тази роля.

Така стартът в Антхолц след малко повече от седмица се оказва изключително интересен, тъй като там Бьорндален може да завърши кариерата си при неудачно представяне. Любопитното е, че именно в Антхолц за него започна всичко на едно световно първенство, когато завърши четвърти. В Норвегия припомнят, че Краля е изпаднал в ситуацията на Ейрик Квалфос отпреди 24 години. Кумирът на Норвегия в биатлона от 80-те години беше изпратен в пенсия именно от Бьорндален.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови