Олимпиада без Бьорндален е като световно по футбол без Италия

OFFNews 13 януари 2018 в 11:52 5344 0

Ще отиде ли легендата Оле Ейнар Бьорндален на олимпиадата в Пьончан е въпросът на въпросите в биатлона, който си задават всички - от обикновените фенове до организаторите на игрите в Корея. Засега изгледите за това не са големи, тъй като Бьорндален не покри формалните критерии за попадане в отбора на Норвегия, пише в анализ на Евроспорт.

Те бяха прости и подчинени на чисто спортни критерии. За място в Пьончан всеки норвежки участник в световната купа трябваше да изпълни едно от тези две условия:
- Едно класиране в топ 6
- Две класирания в топ 12

Най-доброто от Бьорндален е 18-о място, а в последния си старт в Руполдинг той завърши извън първите 40.
Местата си за Пьончан например братята Йоханес и Таре Бьо си осигуриха още в Йостерсунд. Същото сториха Емил Хегле Свендсен и Ларс Хелге Биркеланд. В следващия старт в Хохфилцен нормативът изпълни и Хенрик Л'Абе-Лунд. Така петицата на Норвегия беше попълнена. Оставаше да се определи шестият участник, който ще е резерва. Фаворит е Ерленд Бьонтегаард, който записа две десети места в преследването и масовия старт в Анеси.

Бьонтегаард няма никакво намерение да прави жестове на Бьорндален и да му отстъпва мястото, което си е завоювал.
"Работата ми е да го накарам да излезе в пенсия. Тези, които трябваше да бъдат след него, вече са тук", заяви 27-годишният норвежец.

Предстои още един старт за Световната купа в Антхолц. По принцип в щаба на Норвегия не гледаха на него като на квалификация за Пьончан, но по всяка вероятност ще направят изключение за Бьорндален. Дори и да покрие норматива, той ще получи мястото на резерва, което само по себе си е унизително за краля на биатлона.

Бьорндален участва за първи път на олимпиада в Нагано през 1998 година. Тогава настоящият доминатор в биатлона Мартен Фуркад и Зимон Шемп са били на по 5, а по-малкият от братята Бьо дори не е навършил годинка. Възможно е всички те да са мечтали да станат биатлонисти именно заради него. В Солт Лейк Сити Бьорндален прави немислимото - печели и четирите старта и става абсолютен олимпийски шампион. На последната олимпиада в Сочи норвежецът печели спринта, а по-късно добавя и златото в смесената щафета. Добрата форма, в която се намира, го кара да преосмисли решението за оттегляне от спорта и той остава на пистата.

С изключение на настоящия сезон, Бьорндален показа, че е бил прав да остане. Той спечели три медала на световното през 2016, а миналата година завърши трети в преследването. Това не са единствените аргументи за това той да бъде предпочетен пред Ерленд Бьонтегаард, макар и да е несправедливо да бъде ограбен четиригодишния труд на по-младия съперник. Биатлонът иска Бьорндален в Пьончан. В самата Норвегия се надигат такива гласове, защото едно 20-о място на Бьонтегаард, няма да донесе същото удовлетворение, отколкото участието на Бьорндален на седма олимпиада. В Пьончан той може да бъде много полезен на щафетата.

В Хохфилцен например той предаде втори пост с изоставане от по-малко от две секунди!
Организаторите в Пьончан също искат той да участва, защото лишаването от звезда от такъв ранг определено няма да повлияе добре на интереса. Отсъствието на Бьорндален от олимпиадата е като некласирането на Италия на световното по футбол. Всичко формално е наред, но остава горчивия вкус.

Затова сега всички са затаили дъх в очакване на решението на треньора на Норвегия Зигфрид Мазе. На неговите плещи реши отговорността да наруши правилата за човека, който го заслужава най-много от всички.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови