Роден в Русе вратар дебютира в НХЛ

OFFNews 23 февруари 2018 в 10:26 16944 0

Роденият в Русе Александър Георгиев записа официалния си дебют в най-силното хокейно първенство в света - НХЛ. 22-годишният младежки национал на Русия започна като титуляр за Ню Йорк Рейнджърс при поражението с 1:3 от Монреал Канейдиънс.

Той се представи силно и именно негова бе заслугата гостите до последно да имат шанс за нещо повече от минимална загуба. В последните две минути, при резултат 1:2, Георгиев беше изваден и тимът му заигра с шестима полеви състезатели в търсене на равенството, но Монреал се възползва и вкара още един гол. Младокът спаси 38 удара към вратата си. Точни за победителите бяха Томаш Плеканец, Джеф Питри и Филип Дано, а за Ню Йорк се разписа Кевин Хейс.

До момента Георгиев се подвизаваше във филиала на Рейнджърс - Хартфорд, но контузията на резервата Ондрей Павелец накара наставника Ален Виньо да го повика в първия тим.

Наставникът обяви, че за мача в Монреал смята да даде почивка на титулярния страж Хенрик Лундквист и да заложи на българина, като спази думата си, а Георгиев не го разочарова. Феновете на Ню Йорк Рейнджърс също останаха задоволени от блестящата игра на Георгиев. Toй бе определен като единственият светъл лъч в представянето на тима, който вече е в серия от 5 поредни загуби и заема 12-о място от 16 отбора в Източната конференция. Следващият мач на Рейнджърс е у дома срещу Минесота Уайлд, но не е ясно дали вратарят с български корени отново ще е титуляр.

Александър Русев е роден в Русе на 10 февруари 1996 година, но когато е на 5, семейството му се мести в Русия. Именно там той започва да играе хокей за отбора на "Пингвините" от Москва. Следва период в Химик (Воскресенск) преди българинът да заиграе професионално във Финландия за тима на ТПС през сезон 2014-15. След 2 добри сезона, Георгиев се пусна в драфта на НХЛ, където обаче не бе избран.

Преди старта на сезона той бе поканен на лагер за таланти на Рейнджърс, където бе харесан и на 18 юли 2017-а подписа тригодишен договор с гиганта от НХЛ с идеята да играе в тима за развитие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови