Шифрин е на победа от рекорда на Стенмарк

OFFNews 28 януари 2023 в 17:26 3237 0

Ски

Снимка Getty Images

Микаела Шифрин

Микаела Шифрин извоюва 85-ата си победа в Световната купа по ски алпийски дисциплини при жените. Американката спечели слалома в чешкия курорт Шпиндлерув Млин и така записа трета си победа само за тази седмица.

Шифрин завърши състезанието с общо време от двата манша от 1 минута и 33.85 секунди. Тя бе най-бърза още след първото преминава на трасето, като даде време от 48.19 секунди. Във втория манш четирикратната носителка на Големия кристален глобус също бе най-бърза и напълно заслужено се поздрави с 11-ата си победа през сезона и пета в слалома. Досега Шифрин бе печелила 11 състезания само два пъти - 12 през сезон 2017/18 и рекордните 17 през сезон 2018/19.

Втора на 0.60 секунди в днешния ден приключи германката Лена Дюр, за която това бе осми подиум в кариерата. Дюр бе втора след първия манш на 0.29 секунди от Шифрин и със солидно представяне и във втория манш запази позициите си.

Третото място остана за швейцарката Уенди Холденер с изоставане от 1.31 секунди от времето на победителката. Холденер бе четвърта в края на първия манш, като изоставаше с над 0.6 секунди от словачката Петра Влъхова, но с много силно представяне във втората част на състезанието успя да се изкачи в призовата тройка.

Влъхова, която се радваше мощна подкрепа в Чехия, допусна неточности и в крайна сметка завърши четвърта на 1.56 секунди от времето на Шифрин. Пета се нареди друга американка - Пола Молцан, а шеста остана шведката Анна Свен Ларсон. Хърватката Леона Попович, която във втория манш даде равно време с това на Шифрин - 45.66 секунди, остана на седмо място, като прогресира с 13 места спрямо 20-ата си позиция в първия манш.

В генералното класиране за Световната купа при жените Шифрин води с 1617 точки и има колосален аванс от 671 точки пред втората Влъхова, която е с 946. Специалистката в скоростните дисциплини Лара Гут-Бехрами от Швейцария не участва в слалома и се смъкна до трета позиция в подреждането с 906 точки.

В подреждането за Малкия кристален глобус в слалома Шифрин отново е начело със 705 точки, пред Холденер с 530 и Влъхова с 510. До края на сезона остава да се проведат още три слалома, като първият от тях е още утре, отново в Шпиндлерув Млин. Ако Шифрин има над 200 точки аванс след него, тя ще спечели предсрочно глобуса в дисциплината. Победа пък би я изравнила с шведа Ингемарк Стенмарк по най-много първи места в състезания от Световната купа. Стенмарк има 86 победи на сметката си, постигнати между 1975 и 1989 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови