Страхотен Владимир Илиев е световен вицешампион по биатлон (видео)

OFFNews 13 март 2019 в 20:31 4792 0

Велико постижение за българския биатлон! Владимир Илиев спечели сребърен медал в индивидуалната дисциплина на 20 км на световното първенство в шведския зимен център Йостерсунд. 31-годишният състезател от Троян допусна само една грешка във втората от четирите си стрелби и завърши на 1:08.7 минута от първото място.

Илиев е първият български представител при мъжете, който печели отличие от шампионат на планетата. Досега най-доброто постижение беше шестото място на Красимир Анев от предишното световно - в Хохфилцен през 2017 година. Илиев изравни и най-доброто постижение за България от световни първенства - сребърния медал на Цветана Кръстева в спринта на 7.5 километра през 1989 година. Припомняме, че това не е първото прекрасно постижение за българския биатлон през тази година. В края на февруари Анев стана европейски шампион в индивидуалната дисциплина на 20 километра в Минск-Раубичи (Беларус).

Иначе в днешното състезание Илиев изненада всички, допускайки една грешка при втората си стрелба и финишира на 1:08:7 мин. зад новия световен шампион в дисциплината - Арнд Пайфер от Германия, който свали всичките 20 мишени. Българинът се пребори за второто място с носителя на осем медала от световни първенства Тарей Бьо. Норвежецът финишира трети на 1:09:1 мин.

През лятото Илиев лекуваше ишиас, а след това в хода на сезона имаше сериозни проблеми със стрелбата, особено от положение легнал, където успеваемостта му спадна до 67%. Най-добрият му резултат преди световното беше 25-ото място в преследването в Антхолц.

Днешното състезание беше страхотно и за Димитър Герджиков и Красимир Анев. Герджиков беше с втори стартов номер и също стреля страхотно. Той допусна само една грешка и се класира на 21-о място с пасив от 3:42.3 минути. Анев пропусна две мишени и остана 27-и, на 4:13.3 минути след победителя. Четвъртият българин Антон Синапов не завърши състезанието, след като беше допуснал шест грешки в първите три стрелби.

В генералното класиране за Световната купа след 21 старта за сезона Йоханес Тингес Бьо има актив от 1082 точки. Той предсрочно спечели Големия кристален глобус. Втори е Александър Логинов (Русия) със 753, а трети - Симон Дестьо (Франция) със 723 точки.

Красимир Анев е 37-и със 160 точки, Владимир Илиев е 43-и със 131 точки, Димитър Герджиков - 72-и с 24 точки, а Антон Синапов - 73-и с 23 точки. Утре световното първенство в Йостерсунд продължава с единичната смесена щафета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови