Телевизията диктува правилата и в биатлона

OFFNews 11 ноември 2016 в 18:56 3073 0

Биатлонът става поредният спорт, който ще промени правилата си в името на негово величество телевизионния зрител.

В дебютното състезание на сезона в Йостерзунд, Швеция, ще се експериментира с новото правило участниците от последната стартова група в спринтовите дисциплини да тръгват с интервал от 15, вместо 30 секунди. Целта е да се ограничи безсмисленото телевизионно време, в което фаворитите вече са финиширали, а на пистата все още се тътрят към финала представители на Австралия например.

Според изчисленията нововъведението ще икономиса поне 10 минути. Това не е първата промяна под натиска на телевизията. Въпросният интервал от 30 секунди, който сега ще бъде намален, преди години беше 60 секунди.

Друга промяна от новия сезон е, че биатлонистите ще могат да сменят цял комплект ски при повреда, а не както беше досега - само едната. Решението все пак е оставено в ръцете на реферите, които трябва да преценят дали да позволят смяната. Въвежда се и правилото излизащия от стадиона за наказателни обиколки да има предимство пред влизащия.

Преди се разчиташе на интуицията на състезателите, но след сблъсъка на Дария Домрачова и французойката Софи Буайе през декември 2014 година, когато беларуската състезателка си повреди оптиката, се тръгна в търсене на решение.

Нови ограничения влизат в сила и при боравенето с оръжие. Гледката на биатлонист, който сваля оръжието си при подхода към огневия рубеж, вече ще бъде забравена. Сега всички действия с оръжието могат да се извършват само върху килимчето, като целта е да се избегнат инциденти с публиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови