Участието на Нортхуг на олимпиадата виси на косъм

Шефът на световния биатлон лобирал безуспешно пред МОК за покана на Бьорндален

OFFNews 18 януари 2018 в 13:58 4813 0

Още един от най-разпознаваемите норвежки спортисти след биатлониста Оле Ейнар Бьорндален може да пропусне зимната олимпиада в Пьонгчанг, която стартира на 9 февруари. Участието на легендата в ски бягането Петер Нортхуг е под страшна въпросителна.

Двукратният олимпийски и 13-кратен световен шампион е болен и може да не успее да вземе участие в старта за Световната купа в Планица, Словения. Това е и последната възможност за легендата да покрие квалификационната норма за участие на игрите. Той едва ли може да разчита на треньорско решение да бъде включен, защото в случая с Бьорндален се видя, че на първо място беше поставен спортния принцип.

Треньорът на Нортхуг Стиг Рюне Квеен отказа да се ангажира с прогноза дали състезателят ще се възстанови и ще участва в Планица. Спортният директор на националния отбор на Норвегия Видар Лефсус преди време заяви, че има възможност Нортхуг да бъде включен в заявката за ПьонгЧанг 2018 с треньорско решение, но сега каза само, че е трудно да се прецени какво ще стане.

Без Бьорндален и Нортхуг Норвегия определено губи не само двама от най-опитните си състезатели в зимните спортове, но и от имиджова гледна точка.

Шефът на международния съюз по биатлон Андерс Бесерберг също иска да види Бьорндален на олимпиадата. Той е лобирал пред МОК за включването на игрите с нещо като покана за заслуги.

"Имахме дълъг разговор. Интересуваше ме дали МОК има практика да дава "уайлд кард" на състезатели, както правим ние в биатлона за представители на страни без квоти. Оказа се, че е абсолютно невъзможно. Самият Томас Бах е много огорчен. Според мен проблемът би се решил, ако Бьорндален беше включен като резерва в щафетата.

Той не просто го заслужава заради името си, а според мен на практика си спечели и мястото. Бях в Хохфилцен, гледах го и няма съмнение, че той е на нивото на останалите и е все още превъзходен скиор. Инициативата за разговора с Бах беше моя. С Бьорндален се познаваме от 15 години и никога не ме е молил за нищо", казва Бесерберг.

Според него проблемът този път се е породил заради системата за квалификация. През годините Бьорндален така е програмирал подготовката си, че да е във върхова форма на важното състезание, а сега не е отчел, че ще трябва да се бори и с квалификационни норми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови