В Зьолден започва битката за големия кристален глобус

След отказването на Марсел Хиршер и очакването на равностоен сезон, световната купа по ски-алпийски дисциплини ще бъде сред най-интригуващите през последните години

OFFNews 25 октомври 2019 в 16:56 1680 0

Алпийските ски се завръщат в ефира на Евроспорт. В следващите пет месеца ще бъдем освежени от високите стойности на адреналин в кръвта ни, а супер атлетите от Световната купа ще имат на разположение 90 старта, разпръснати на три континента.

Тронът е освободен след отказването на Маресел Хиршер, което гарантира жестока битка за короната. Австриецът беше непобедим през последните осем години, в които изгради ореола си на легенда. А освен огромно наследство, Хиршер оставя след себе си и купища въпроси.

Кой ще спечели големия кристален глобус? Дали това ще бъде универсалният Пентюро, техничният Кристоферсен или свръх бързите Йенсруд и Парис? Или пък някой друг от внушителната група супер скиори, които останаха в сянката на г-н Съвършенство в последното десетилетие? Много е трудно е да се даде сигурна прогноза в такъв сезон и точно това е най-хубавото!

Ние ще очакваме с нетърпение Алберт Попов, който вече е разпознаваем с великолепните си резултати в слалома и чести влизания в челната десетка. За първи път от времето на Петър Попангелов, България разполага със скиор, който редовно побеждава световните звезди.

При дамите доминацията на Микаел Шифрин е застрашена от прогреса на Петра Влхова. Но в радара попадат Уенди Холденер, Виктория Ребенсбург, италианките Бриньоне и Годжа, а защо не и завръщащата ще се от тежка контузия Илка Щухец!

Сезонът започва в последния уикенд на Октомври в Зьолден (Австрия). След товаотиваме във Финландия (Леви) преди белият керван да се пренесе в Северна Америка, където са стартовете в Лейк Луис (Канада), Бивър Крийк (САЩ) и Килингтън (САЩ). Ще се завърнем в Европа малко преди Коледа.

Тази година мъжете ще пътуват до Азия. Стартовете в Янин (Китай) и Наеба (Япония) не бива да ни учудват, след като през 2022г Пекин ще организира Зимните Олимпийски Игри. Азиатското турне е в средата на Февруари, а месец по-рано са класиките във Венген, Кицбюел и нощния слалом в Шладминг, където миналия сезон Алберт Попов завърши шести!

Последният уикенд на Януари ще доведе Световната Купа при жените в Банско. Склоновете под връх Тодорка ще приемат два старта– спускане и супер Г, които ще се проведат на 25 и 26 Януари.

Сезонът ще приключи в Кортина Дампецо. Италианският зимен център спечели домакинството на Световното първенство през 2021г и ще може да направи добра репетиция с финалите на Световната Купа, които са между 18 и 22 Март догодина.

По традиция, началото ще бъде поставено на глетчера Ретенбах. Австрийският курорт Зьолден ще приеме първите два старта– гигантските слаломи при жените и мъжете на 26 и 27 Октомври.

И тази година Алпийските ски ще бъдат основна част от Зимния парк на Евроспорт, а всичко започва още този уикенд от 10:50 и 13:05 с двата манша на гигантските слаломи за жени и мъже.През новия сезон зад микрофона отново ще бъдат Никола Ибришимов, ПламенВълков и бившият национален треньор Иван Каневчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови