20 години без лейди Даяна: емблематични кадри от живота на принцесата (галерия)

OFFNews 31 август 2017 в 10:25 7448 1

20 години от смъртта на лейди Даяна Спенсър се навършват днес. На този ден през 1997 г. любимата на Великобритания принцеса на Уелс загива трагично в катастрофа в Париж, докато шофьорът на лимузината й кара с висока скорост в опит да избегне преследващите ги фотографи. С Даяна в инцидента загива и мъжът до сърцето й след развода с принц Чарлз - Доди ал-Файед, наследник на богата египетска фамилия, чиято собственост е и емблематичният лондонски търговски център "Хародс".

Даяна Спенсър е родена на 1 юли 1961 г. в Норфолк. Омъжва се за принц Чарлз едва 20-годишна. По-късно споделя, че е виждала годеника си само 13 пъти преди деня на сватбата. 

Кралският годеж е обявен на 24 февруари 1981 г., когато Даяна е на 19. Годежният й пръстен със зелен сапфир, обграден от 14 диаманта, струва 30 000 паунда. По-късно синът ѝ принц Уилям предлага с този пръстен брак на годеницата си Кейт Мидълтън.

Сватбата с Чарлз е на 29 юли 1981 г. 750 милиона телевизионни зрители я наблюдават наживо по телевизията в целия свят.

Първородният ѝ син и престолонаследник на британския престол принц Уилям се ражда на 21 юни 1982 г.

На 15 септември 1984 г. Даяна ражда втория си син принц Хари. Принцесата се опитва да даде на децата си нормално детство и възпитание въпреки кралското им потекло.

Междувременно Даянасе превръща в любимка на нацията и пресата. Вкусът й към модата я прави модна икона. Тя оставя трайна следа в благотворителната си работа, посещавайки лично много хора в беда. За ключова в борбата с ХИВ-епидемията се смята нейна снимка, в която се ръкува без ръкавици с болни от СПИН.

Бракът на принцесата постепенно се разпада. Тази снимка пред Тадж махал, на която Даяна позира сама през 1992 г., се смята за символ на раздялата й с Чарлз. Няколко месеца по-късно двамата официално обявяват развода си. 

И след развода Даяна не спира с благотворителната си работа из целия свят. Тя намира и личното си щастие в лицето на Доди ал-Файед. Връзката им не спира да вълнува пресата. Затова, когато ги вижда да излизат заедно от парижкия хотел "Риц", папараците тръгват след тях. Така се стига до трагичния 31 август 1997 г., когато автомобилът им се блъска в колона в тунел във френската столица. Доди умира на място, а принцесата е с тежки наранявания. Хирурзи няколко часа се борят за живота й. В 4 през нощта Даяна издъхва в операционната. Великобритания е потопена в едноседмичен траур.

И досега, на този ден, нацията с любов си спомня за своята любима принцеса. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови