30 години сексуален тормоз: обвиненията срещу продуцента на Криминале

Харви Уайнстийн ще съди "Ню Йорк таймс", който излезе със скандална статия за отношението му към жените

OFFNews 06 октомври 2017 в 16:32 12592 0

Холивудският филмов продуцент Харви Уайнстийн ще съди вестник "Ню Йорк таймс", който вчера писа, че срещу него са отправени обвинения в сексуален тормоз, съобщи адвокатът на Уайнстийн Чарлс Хардър, цитиран от ДПА и БТА.

"Ню Йорк таймс" публикува история, която гъмжи от неверни и клеветнически твърдения за Харви Уайнстийн", заяви Хардър.

"Изпратихме на "Ню Йорк таймс" фактите и доказателствата, но те ги пренебрегнаха и побързаха да публикуват статията", добави той.

Вестникът заяви, че е "уверен в точността на статията си".

"Г-н Уайнстийн бе уведомен и имаше възможност да отговори на конкретни твърдения в статията ни преди публикацията й. Всъщност ние публикувахме пълния текст на отговора му", заяви говорителката на вестника Даниел Роудс Ха.

В този предишен отговор Уайнстийн казва, че е осъзнал преди известно време, че е нужно да е по-добър човек и че е променил начина, по който се отнася с хората, с които работи.

В статията на "Ню Йорк таймс" се казва, че съоснователят на компаниите "Мирамакс" и "Уайнстийн къмпани" е тормозел сексуално различни жени, включително актрисата Ашли Джъд, в период, обхващащ близо три десетилетия.

Вестникът заяви, че е документирал твърденията чрез интервюта с настоящи и бивши служители на Уайнстийн и с работещи в киноиндустрията, както и чрез съдебни и други документи. Според статията му 65-годишният Уайнстийн е сключил извънсъдебни споразумения с най-малко осем жени за случаи на сексуален тормоз и нежелан физически контакт. Сред тях са млада асистентка в Ню Йорк през 1990 г., актриса през 1997 г., асистентка в Лондон през 1998 г. и италианска манекенка през 2015 г.

"През 2014 г. Уайнстийн кани временно работещата само за ден в същия хотел Емили Нестор и ѝ предлага оферта: ако тя приеме сексуалната му покана, той ще ѝ помогне да се издигне в кариерата. Друга жена пък разказва, че година по-късно той я е накарал да му направи масаж, докато е гол, а това я разплакало и била много разстроена. Тогава жената е работила като асистент на звездния продуцент", пише американският вестник.

"Десетки бивши и настоящи служители на г-н Уайнстийн, от асистенти до висши ръководни кадри, заявиха, че знаят за неподходящото му поведение, докато са работили за него. Само шепа обаче признаха, че са се сблъсквали с него", продължава изданието.

"Уайнстийн наложи кодекс за мълчание - служителите на "Weinstein Company" имат договори, в които заявяват, че няма да го критикуват или да се държат по начин, който би могъл да навреди на "репутацията на бизнеса" или на "личната репутация на служителя", пише се още в статията.

Ашли Джъд заявява за "Ню Йорк таймс", че преди около 20 години била поканена на работна закуска в хотелска стая в Бевърли хилс, на която Уайнстийн се появил по халат и я питал иска ли той да я масажира или пък тя да го гледа как се къпе.

Продуцираните от Уайнстийн включват "Криминале" и всички останали филми на Куентин Тарантино без "Глутница кучета", двете части на "Sin City: Град на греха", "Добрият Уил Хънтинг", Играчка плачка", "Бандите на Ню Йорк", "Чикаго", "Влюбеният Шекспир", поредицата "Страшен филм" и трилогията "Властелинът на пръстените". Те са взели шест пъти наградата "Оскар" за най-добър филм.

Без да коментира пряко твърденията за сексуален тормоз Уайнстийн казва, че ходи на терапия за справяне с проблема и че смята да си вземе отпуск.

"Давам си сметка, че начинът, по който съм се държал с колежки в миналото, е причинил много страдания и искрено се извинявам за това. Сега ще се постарая да се самоопозная и да победи демоните си", казва продуцентът.

"Уважавам всички жени и съжалявам за станалото", добавя той.

Адвокатът му Чарлс Хардър заяви, че приходите от съдебното дело ще бъдат дарени на организации за защита правата на жените.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови