Едуард Нортън откри, че Покахонтас е негова 12-а прабаба

OFFNews 05 януари 2023 в 15:02 3766 0

Едуард Нортън

Снимка Getty Images

Едуард Нортън

Американският актьор Едуард Нортън откри, че е далечен наследник на Покахонтас благодарение на телевизионно предаване.

Митологизираната дъщеря на индиански вожд от времето на първите заселници е била 12-а прабаба на актьора, показа проучване на предаването за генеалогия на PBS "Да откриеш корените си".

Историкът и водещ Хенри Луис Гейтс-младши потвърди, че дългогодишният семеен слух е факт, като каза на Нортън: "Имате пряка документална следа, без съмнение, връзка с вашата 12-та прабаба и прадядо, Джон Ролф и Покахонтас."

Според Гейтс двойката се е оженила на 5 април 1614 г. в Джеймстаун, Вирджиния - по времето, когато Уилям Шекспир все още е бил жив. Той добави, че документите разкриват, че Покахонтас е починала три години по-късно в Грейвсенд, Англия, а Ролф е починал около март 1622 г.

"Това просто те кара да осъзнаеш колко малка част от цялата човешка история си", коментира Нортън след разкритието.

Покахонтас посреща английските заселници в днешните Съединени американски щати в началото на XVII век. Според легендата тя спасява живота на капитан Джон Смит, като спира екзекуцията му, полагайки главата си върху неговата.

Предаването, което проследява родословната история на известни личности, разкрива също, че третият прадядо на Нортън, Джон Уинстед, е притежавал семейство роби, включващо 55-годишен мъж, 37-годишна жена и пет малки момичета на възраст 4, 6, 8, 9 и 10 години. 53-годишният Нортън каза, че тази част от историята не му е допада.

На въпроса какво е да видиш проучване, което потвърждава, че твой роднина е бил робовладелец, актьорът отговори: "Краткият отговор е, че тези неща са неприятни."

"Това не е присъда за вас в собствения ви живот, но е присъда за историята на тази страна и тя трябва да бъде призната на първо място, а след това да се борим с нея", допълни той.

"Когато прочетеш "роб на осем години", просто ти се иска да умреш", коментира още актьорът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови