Хранителната алергия лечима?

OFFNews 28 юни 2019 в 15:26 2138 0

Снимка Pixabay

Специалисти от педиатричната болница в Бостън доказаха хипотезата, че развитието на алергия от най-ранна възраст може да бъде провокирано от нарушения на чревния микробиом (екосистемата от бактерии) на човека, съобщава специализираният сайт ScienceDaily.

В изследването са участвали 56 деца с хранителна алергия и 98 здрави новородени. Специалистите са следили състоянието на чревната им микрофлора в продължение на 30 месеца. Наблюдението установило, че при децата с хранителна алергия има недостиг на определена група бактерии, които, вероятно, защитават организма от алергични реакции.

Медиците не разкриват името на бактериите, но уточняват, че са ги използвали за създаването на пробиотичен коктейл. Коктейлът бил тестван върху мишки, чувствителни към алергени. Учените установили, че след възстановяване на чревната микрофлора алергичните реакции при гризачите се потискат. Това ги кара да мислят, че създаденото от тях лекарство може да се използва не само за профилактика, но и за лечение на хранителната алергия.

Предстои препаратът да бъде тестван и върху хора. Първи ще са пациентите с алергия към фъстъченото масло. Очаква се препаратът да се появи на пазара в близките 5 години. Вече е основана компания, която ще се занимава с разработването на новите методи за лечение на алергиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови