Изключиха Харви Уайнстийн от Американската академия за киноизкуство

OFFnews 15 октомври 2017 в 11:39 3309 0

След среща на управителния съвет на Академията за киноизкуство, която раздава наградите "Оскар", продуцентът Харви Уайнстийн бе изключен като неин член, съобщи VanityFair.

"Взехме това решение не просто да се разграничим от някой, който не заслужава уважението на колегите си, но и също така за да изпратим послание, че ерата на мълчанието и срамното съучастничество в сексуален тормоз на работното място в нашата индустрия свърши. Това, което стана с Уайнстийн е много обезпокояващо и съветът продължава да работи за установяване на етични стандарти на поведение", пише в изявление, публикувано след срещата управителния съвет на Академията.

Негови членове са Том Ханкс, Лора Дърн, Упи Голдбърг, Стивън Спилбърг, президентът на "Лукасфилм" Катлийн Кенеди и президентът на академията Джон Бейли.

Повече от 2/3 от общо 54-те членове на Академията гласуваха за изключването на Уайнстийн.

"Има много членове, които са извършили грешни неща в Академията. Изхвърлихме ли Роман Полански? Това не е начинът да се реши проблемът", каза един от членовете пред Vanity Fair седмица, преди срещата на Академията.

В сряда друга голяма организация, Британската академия за филмови и телевизионни изкуства, също прекрати членството на Уайнстийн.

Единственият изгонен преди Уайнстийн член на Академията заради поведението си, е актьорът Кармайн Кариди, тъй като дал филмите, предоставени му за гласуване преди "Оскарите", на свой съсед, който ги презаписал незаконно.

Миналата седмица Уайнстийн беше уволнен от компанията си, след като над 30 жени, включително Анджелина Джоли и Гуинет Поултроу, го обвиниха в сексуален тормоз и насилие. Съпругата на продуцента го напусна, а самият той влезе в клиника за лечение на зависимости.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови