Как се постига легендарното движение на Майкъл Джексън от Smooth Criminal? Лекари разкриха отговора

OFFnews 22 май 2018 в 15:57 22258 0

Снимка Manjul Tripathi

Неврохирурзи разкриха как Майкъл Джексън успява да изпълни невъзможния за биомеханиката танц от клипа към песента Smooth Criminal, съобщи Би Би Си. 

Във видеото от 1987 година легендарният певец се навежда от глезена напред под 45-градусов ъгъл, като държи тялото си изпънато.

Илюзията се създава благодарение на специалните обувки на певеца.

Лекарите предупреждават почитателите му да не се опитват да повторят движението, защото могат сериозно да си навредят.

„Повечето обучени танцьори достигат наклон от максимум 30 градуса, а 45-те градуса на Майкъл Джексън изглеждат почти невъзможни”, заяви Манджул Трипати от Института по медицинско образование и научни изследвания в Чандигарх, Индия.

Как успява Майкъл Джексън?

Ако се загледате внимателно в действията на Краля на попа, ще забележите, че движението идва от глезена, а не от гръбначите мускули.

„Но това позволява само много ограничена степен на изместване напред, дори и за някой с атлетичните способности на Майкъл”, коментира Трипати.

Тук идват на помощ специалните обувки, които се прикрепят към пирони на пода и му дават допълнителна сигурност.

Преди да се сдобие с тях, певецът е разчитал на поддържащи въжета, вързани около кръста му.

Смята се, че той и двама негови колеги от Холивуд са заимствали идеята от ботушите на астронавтите на САЩ, които могат да бъдат прикрепени към фиксирана релса при работа с нулева гравитация.

Но дори и със специално разработените обувки, изправянето е изключително трудно и изисква атлетична якост на гръбначните и мускули и тези на прасците, казват лекарите.

„Рискът от нараняване на глезена при опит да повторите движението на Джексън е голям. Нуждаете се от здрави мускули и добра подкрепа около глезена. Много почитатели на Краля на попа са опитвали да го копират и често са се наранявали сериозно”, разказва д-р Трипати.

Вижте легендарното танцово движение:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови