Кейти Пери осъдена да плати $550 000 за плагиатство

OFFNews 02 август 2019 в 12:42 2982 0

Снимка YouTube

Певицата Кейти Пери и нейните съавтори ще трябва да изплатят обезщетение от 2,78 милиона долара на християнския рапър Маркъс Грей („Flame”), чиято песен са изплагиатствали в парчето си "Dark Horse", пише Би Би Си.

Самата Пери ще трябва да заплати 20% от присъденото обезщетение, което е в размер на 550 хиляди долара. Останалата част ще бъде разпределена между нейната звукозаписна компания "Кeпитъл рекърдс", нейните продуценти и съавтори.

По-рано тази седмица американски съд призна Кейти и екипа ѝ за виновни за нарушаване на авторски права. Самата Пери не присъства на произнасянето на присъдата.

По време на процеса и Пери, и съавторите на "Dark Horse" свидетелстваха, че никога не са чували "Joyful Noise", нито познават Маркъс Грей. Сега юридическият екип на певицата твърди, че планира да обжалва.

Решението на съдебните заседатели дойде 5 г., след като рапърът и двама негови съавтори заведоха дело с твърдението, че ритъмът и инструменталната част на половината парче на Пери са откраднати от песента "Joyful Noise", която Грей издава през 2008 г. Рапърът ще получи само част от поисканите $20 млн. от адвоката му Майкъл Кан с мотива, че "тези хора са направили милиони долари с откраднатата песен".

Адвокатите на „Кепитъл рекърдс“ твърдят, че лейбълът е спечелил $31 млн., но след покриването на разходите, останали $630,000.

"Dark Horse" стана един от най-големите хитове на певицата от албума ѝ "Prism". Композицията се задържа четири седмици на върха на хитпарада на сп. "Билборд", а през 2015 година беше номинирана за наградата "Грами" в категорията за най-добро поп изпълнение в дует или с група.

Ето и двете песни:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови