Легендата от 'Монти Пайтън' Тери Джоунс почина от рядка форма на деменция

OFFNews 22 януари 2020 в 15:02 6241 0

Тери Джоунс

Тери Джоунс от легендарната британска комедийна трупа "Монти Пайтън" е починал на 77-годишна възраст в дома си в Северен Лондон, предаде Би Би Си.

„Тери почина на вечерта на 21 януари 2020 г. на 77-годишна възраст. До него бе съпругата му Ана Содърстром. Почина след дълга, изключително смела, но винаги съпътствана с много чувство за хумор битка с рядка форма на деменция - FTD (фронтотемпоралната деменция - б.р.)", съобщават близките му.

"Изгубихме един мил, забавен, топъл, креативен и истински обичащ човек, чиято безкомпромисна индивидуалност, неумолим интелект и изключителен хумор са доставяли удоволствие на милиони хора през последните шест десетилетия“, пишат още членовете на неговото семейство.

Съпругата му Ана, трите му деца Бил, Сали и Сири и останалата част от фамилията благодарят на медиците, направили последните години на Тери "поносими до степен понякога дори забавни". Семейството изразява надежда, че в бъдеще медицината ще успее да надвие болестта, покосила световноизвестния комедиант.

Джоунс бе в България през 2016 г. като гост на София Филм Фест.

„Историята не винаги е това, което се случва, а това, което хората искат да си мислят, че се е случило”, споделя Джоунс, който е завършил история в Оксфорд. Освен актьор и режисьор от групата на Монти Пайтън, той е и сценарист, разказвач и водещ на исторически документални тв поредици, както и преподавател по история на Средновековието в Сорбоната и в UCLA.

Година по-рано Тери Джоунс дава интервю за OFFNews, в което коментира: "Не знам какво прави английския хумор толкова популярен. Може би Монти Пайтън е по-интелектуален от повечето английски хумор." И още:"Според мен пред хумора всички са равни. Въпреки това в днешно време аз лично избягвам Господа като тема. Не мога да повярвам, че хората убиват други хора в името на религията, не мога да го разбера това."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови