Почина носителят на Оскар Мартин Ландау

OFFNews 17 юли 2017 в 11:54 2794 0

Снимка Instagram

Носителят на Оскар актьорът Мартин Ландау е починал на 89-годишна възраст.

Той участва в поредицата "Mission: Impossible" през 1960 г. и спечели "Оскар" за ролята на Бела Лугоши във филма "Ед Ууд".

Смъртта му е настъпила след усложнения в неделя вечерта, съобщи неговият говорител Дик Гутман.

Ландау починал в медицинския център на UCLA в Лос Анджелис след „неочаквани усложнения“ по време на кратка хоспитализация, каза Гутман в изявление, цитирано от CNN.

Ландау е роден на 28 юни 1928 г. в Бруклин и е работил като карикатурист в Дейли Нюз в Ню Йорк, преди да стане актьор.

За широката публика Ландау е най-известен като част от таен шпионски екип от поредицата от 60-те години "Mission: Impossible", в който също участва и неговата съпруга Барбара Бейн. Напускат заедно поредицата през 1969 г. в спор за заплатите. 

Той е номиниран за наградите Еми за всеки от трите си сезона в шоуто и печели Златен глобус за най-добра мъжка телевизионна звезда през 1968 година.

Номиниран е 3 пъти за най-добър актьор на наградите "Оскар": за ролята на Аби Карац в "Тъкър: Мъжът и неговата мечта" на Франсис Копола през 1988 година, за прелюбодейния съпруг Юда Розентал в "Престъпления и прегрешения" на Уди Алън през 1989 година и за старата звезда на филма за ужасите Бела Лугоши в "Ед Ууд" на Тим Бъртън през 1994 година, като за последната роля печели престижната награда.

Първата голяма роля на Ландау е в "Север от Северозапад" на Алфред Хичкок. Кариерата на Ландау се вдига, когато получава перманентна роля в комедията на NBC "Бъфало Бил", в която играе Дъни Коулман. В края на кариерата си той играе Боб Райън, стар филмов продуцент в сериите HBO "Entourage".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови