Помните ли Арабела? Ето какво стана с нея

OFFNews 22 ноември 2019 в 04:27 23175 0

Ако сте били дете през 80-те години, е почти сигурно, че сте имали две богатства - странните оръжия от Седморката на Блейк и някой от вълшебните пръстени на чехословашката тв сага Арабела.

Когато се излъчваше приказния сериал за красивата принцеса, злия магьосник Румбурак, господин и госпожа Майерови, Хонзик и Марженка, Ксения, госпожица Мюлерова, Блекота и Пекота, улиците просто опустяваха, а веднага след края на епизода децата тутакси се събираха да коментират какво се е случило и какво ще стане после. И това не беше така само в България, а в целия някогашен соцлагер.

А за Арабела е ясно, тя бе най-красивата жена на света!

В ролята на принцесата е словашката актриса Яна Нагьова. Сериалът е сниман между 1979 и 1981 г., а хубавицата се сдобива с главната роля по доста странен начин. Първият избор пада на друга актриса Либуше Шафранкова, но, поне според официалната версия, тя се разболяла и това наложило рокадата.

Шафранкова все пак е частично компенсирана за това, че не влиза в кадър в хитовата продукция. Оригиналният глас на принцеса Арабела е именно нейният. Това се оказало крайно наложително, просто защото Яна Нагьова имала просто кошмарен словашки акцент, който твърде вгорчавал образа на фината красива принцеса.

Говорният дефект и дублажът обаче в никакъв случай не попречват на Нагьова да се превърне скоростно в суперзвезда. Успехът на сериала е небивал и управляващите комунисти са повече от доволни. Така 20-годишната Яна получава баснословни хонорари за онова време и набързо сменя словашката провинция с елитно жилище в квартала на висшата номенклатура в столицата Прага. То е на хълма Храдчани. Яна набързо се омъжва за хокейна звезда, ражда й се дете. Семейното щастие обаче е съсипано от честите посягания към чашката на брачната половинка.

Арабела обаче отново се ориентира правилно и "сваля" богат германец с когото забягва още преди на Изток да са дошли демократичните промени. И на него му ражда дете, разделят се. Следва трети брак, пак с германец и трета рожба на телевизионната принцеса.

Днес Яна е на 60 и живее основно в Дюселдорф. След ролята на Арабела опитите й за кариера в киното и театъра удрят на камък. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови