Британското Външно привика ирански дипломат заради задържания танкер

OFFNews 20 юли 2019 в 22:33 1135 0

Британски танкер

Снимка theguardian.com

Министерството на външните работи на Великобритания извика за обяснения дипломатическия представител на Иран заради задържания в Ормузкия пролив танкер Stena Impero, който е под британски флаг, съобщи The Guardian.

По-рано днес в коментар за действията на Иран външният министър Джереми Хънт заяви, че Техеран е избрал опасния път на дестабилизиращото поведение и обеща да даде твърд отговор, ако танкерът не бъде освободен. В същото време на заседанието на кризисната комисия Cobra е било прието решение за въздържане от военни мерки и за придържане само към дипломатическите.

Вчера Корпусът на пазителите на Ислямската революция в Иран съобщи, че танкерът е задържан заради нарушение на международните правила за корабоплаването и е конвоиран до порт Бандар-Аббас в иранската провинция Хормозган. Като причина за задържането иранската страна посочи необходимостта от провеждане на разследване на сблъсъка между британския танкер и риболовен кораб.

Външният министър на Иран Джавад Зариф се обяви в защита на действията спрямо танкера Stena Imperо. В Туитър той написа, че за разлика от пиратството в Гибралтарския пролив, иранските мерки в Персийския залив са в пълно съответствие с международното право. „Както казах в Ню Йорк, именно Иран гарантира сигурността в Персийския залив и Ормузкия пролив“, написа Зариф.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови