Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Атаките с дронове създават повече терористи, отколкото елиминират*

OFFNews 10 декември 2015 в 13:21 4358 0

Въздушните удари с дронове създават повече терористи, отколкото елиминират

Снимка AP

* Коментар на Сали Кон – колумнист и политически анализатор на CNN, публикуван в специализираното издание defenseone.com. Заглавието е на редакцията на OFFNews.

Ако искаме да обуздаем тероризма в САЩ, би трябвало да спрем атаките с дронове в Близкия Изток. Мит е, че радикални ислямисти атакуват САЩ или други нации, защото мразят демократичните им общества.

Омразата към Запада идва заради водената от него външна политика. Изследване от 2006 година показа, че американската инвазия в Ирак влоши проблема с тероризма, позволявайки създаването на ново поколение терористи. Оттогава насам, високопоставени военни и експерти по въпросите на тероризма, като ген. Стенли Маккристъл, ген. Майк Флин и съветникът Джордж Буш младши Ричард Кларк, казват че ударите с безпилотни самолети водят до появата на повече терористи, отколкото са убитите. Ако искаме да спрем терористичните атаки, би трябвало да спрем варварските и хаотични бомбардировки, които само подхранват радикализма.

„Недоволството от ударите с безпилотни самолети... е много по-голямо от одобрението им сред американците“, каза през 2013 година ген. Маккристъл, който ръководеше американската стратегия с борба с бунтовниците в Афганистан. „Неодобрението към тях е голямо, дори и сред хората, които никога не са виждали ефектите от тези удари“.

Генерал Флин, който доскоро беше ръководител на Агенцията за военно разузнаване и се превърна в един от най-суровите критици на стратегията на президента Обама за Близкия Изток, заяви: „Една бомба, хвърлена от безпилотен апарат, причинява много повече вреди, отколкото помага за постигането на някакъв успех“. Флин, който всъщност е поддръжник на по-твърдия военен подход, не смята, че в него трябва да бъдат включени и дронове.

Генерал Кларк пък беше казал, че въпреки опитите това да бъде предотвратено, от безпилотните атаки неизбежно загиват и невинни хора:

„По този начин създаваме врагове на САЩ с поколения напред. Всички тези невинни хора, които убиваме, имат братя и сестри. Много от тях не са били настроени срещу САЩ преди някой от близките им да бъде убит. И понякога те прекрачват границата в желанието си да вземат оръжие в ръка и да станат терористи, които искат да навредят на САЩ. Така че ние по-скоро създаваме терористи, отколкото ги елиминираме“.

В действителност, в навечерието на атаките в Париж, четирима изобличители (приблизителен превод на whistleblowers – буквално човек, който подава сигнал. Пример в това отношение е редник Брадли Манинг, който е в основата на най-голямото изтичане на информация от американските служби към сайта Уикилийкс. Всъщност, именно запис с убиването на журналисти от въздуха, го провокира да изнесе секретната информация, бел. ред.) от американските Военновъздушни сили написаха отворено писмо до администрацията на президента Барак Обама, призовавайки го да прекрати атаките с дронове. Авторите на писмото, всички от които имат оперативен опит в нанасянето на удари с дронове, написаха, че с тях се „подхранва чувството на омраза, което разпалва тероризъм, помага за създаването на групировки като Ислямска държава и за набирането на все повече бойци към тях“. Те твърдят, че убиването на невинни е една от най- „мощните движещи сили за тероризма и дестабилизация по света“.

Струва си да се отбележи и мнението на експерти по контрареторизъм, с които съм разговаряла, че антимюсюлманската риторика и говоренето на някои републиканци кандидати за президент също спомагат за разпалването и подбуждането към тероризъм. И това трябва да бъде прекратено незабавно, не само заради отстояването на националните ни морални и правни ценности, но и защото то е стратегически пагубно. И все пак, републиканците и демократите изглеждат доста единни относно продължаващите удари с безпилотни самолети - ако не друго, не са съгласни с увеличаването на интензивността им.

След като военните експерти се изказват срещу тези атаки, каква е причината те да продължават?

Знаем, че нашите реакционни, агресивни импулси ни поставиха в тази ситуация. Може да е спорно как точно възникна тероризмът, но безспорен факт е, че провалът на американската инвазия в Ирак по-скоро подхрани създаването на Ислямска държава. Сега, след нападението в Сан Бернардино, което съвсем основателно разтърси обществото, нашите реакционни, военни, агресивните импулси могат отново да влошат нещата. Ако продължим да разширяваме американските въздушни удари с безпилотни самолети в Близкия Изток, ще продължим да произвеждаме повече терористи.

Безпилотните удари са нечовешки. Също така те са глупави и самоунищожителни.

Най-важното
Всички новини
X

Да помогнем на украинските деца!