Божидар Димитров: Ген. Владимир Стойчев не е бил комунист

Калоян Константинов 20 октомври 2014 в 18:45 14644 19

Генерал Владимир Стойчев.
Генерал Владимир Стойчев.

На 22 октомври пред Министерството на младежта и спорта предстои да бъде открит паметник на дългогодишния председател на Българския олимпийски комитет (БОК) и бивш генерал през Втората световна война - ген. Владимир Стойчев.

Новината предизвика противоречиви реакции сред хората, част от които не виждаха нищо лошо в издигането на монумента, но други се обявиха твърдо против отдаването на почит на "комунистически дейци", определени от тях като предатели и мижитурки.

От OFFNews потърсихме за коментар директора на Националния исторически музей Божидар Димитров, за да ни разкаже за ген. Владимир Стойчев и да разберем дали е бил комунист или не. 

"Ген. Владимир Стойчев не е комунист. Той е член на политическия кръг „Звено“, организация на военни, но и на интелектуалци. Но той е от военните, които на 19 май 1934 г. правят военен преврат и обявяват, че ликвидират всички политически партии и установяват диктатура в управлението на България. Те управляват само до януари 1935 г., когато царят успява да разцепи въпросния политически кръг "Звено" и с тази част от него, които са монархисти, да продължи управлението на страната по същия път чак до смъртта си през 1943 г, тоест без политически партии, без избори до 1938 г. Но и тогава изборите за 25-то народно събрание са в личен план, хората не се явяват за партии, а както казваме днес – мажоритарно, в качеството си като личности", заяви историкът.

"Генералът, тогава той е полковник, мисля, спада към тази група офицери заедно с Кимон Георгиев, Дамян Велчев и т.н., които са противници на този начин на управление. Те са твърди републиканци, просто закъсняват да свалят монархията и да установят републиканско управление. В никакъв случай не са комунисти. Те са преследвани между другото, уволнявани са от армията, премествани в далечни провинциални гарнизони, а някои от тях като Дамян Велчев са осъдени на смърт. Когато през 1942 г. се образува Отечественият фронт, в него влиза военният кръг „Звено“, който на практика осъществява Деветосептемврийския преврат, казвам „преврат“, а не „революция“. Комунистическата партия, която тогава се нарича Българска работническа партия (БРП), няма въоръжените сили, които да извършат това, което по-късно ще се нарече много неправилно Деветосептемврийска комунистическа революция. Осъществяват я военните от политическия кръг „Звено“, който е един от членовете на Отечествения фронт, на тази коалиция, казано по днешно му, в която влизат и други партии – БЗНС, Радикалдемократическата партия и широките социалисти.

Когато е извършен превратът и България влиза във война с Германия, ген. Стойчев е назначен за командир на I-а армия, която в т.нар. първа фаза на войната воюва на Скопското направление. И макар с цената на много жертви успява да пререже пътя на групата германски армии „Егея“, които се изтеглят от Гърция и островите. След приключването на тази операция I-а армия в състав от 130 хиляди души е отправена на фронта между Югославия и Унгария., където заема позиции при река Драва. И след тримесечна позиционна война I-а българска армия успява да отбие последния опит за контранастъпление на немците в района на Драва, това е прословутата Дравска епопея. Генерал Стойчев общо взето грамотно командва войските си. Като военачалник той се проявява относително добре, има и критики, но само от научна военна гледна точка, че при Стражин и Страцин е атакувал челно германците, а не с маневри, поради което дава големи жертви на това направление – 8900 души. При Драва се проявява добре и след това той командва контранастъплението на българската армия, която стига чак до Австрия при град Клагенфурт", обясни Божидар Димитров.

"След войната постепенно партиите в Отечествения фронт се саморазпускат, включително и военният кръг „Звено“. Не знам наистина, макар че и това може да е станало, но ме съмнява, генерал Владимир Стойчев да е станал член на БКП, но общо взето е награждаван със синекурни (бел. ред. - позиция, която изисква малко или никаква отговорност, работа). И именно една от тях е председател на БОК. Той беше погребан с военни почести и аз си го спомням. Мисля, че са пресилени критиките срещу него, тъй като особено като военачалник добре се проявява. Но трябва да се има предвид, че Хитлеристка Германия в този момент вече е с отслабнали сили, а ние имаме и силни съюзници, които помагат при критични ситуации. В случая съветската армия на дравския фронт ни помага в един момент, когато фронтът е пред разкъсване. Но на свой ред ние помагаме с I-а българска армия на разгромените югославски войски. 16-а беломорска дивизия, която е под командването на Стойчев, запушва пробива, който немците правят в редовете на югославската отбрана. Мисля, че критиките са малко пресилени и че идват от среди на потомци на офицери монархисти, които са били против онова крило във военния кръг „Звено“, които са били републиканци, и са се канели да свалят цар Борис и монархията като цяло", допълни той.

"Истина е, че ген. Стойчев е единственият чужденец, който участва на Парада на победата на Съветския съюз над Третия райх. Но и българската армия е единствената, която участва пълноценно от другите армии, които съпровождат червената армия. Югославяните са партизанска армия, ако се сещате, те са партизани, не са армия и не могат да имат честта да участват в Парада. Румънците до 12 без 5, а унгарците до края бяха с Хитлеристка Германия и изпратиха войски на Източния фронт. Не може в Москва да марширува румънски генерал, след като румънски армии са участвали и в битката за Одеса, и за Севастопол, и за Сталинград. Там навсякъде има румънски армии. Другите, естествено, по разбираеми причини също не участваха. Чехи и словаци не участват с армия на страната на руснаците, даже на 9 май трябваше руснаците да спасяват Прага, когато там се вдигна въстанието.

Аз съм виждал кинокадри (от Парада), той (ген. Стойчев) е от лявата страна, тъй като точно крайната лява страна е била българската армия.

Една любопитна подробност – никога не е носил шинел. Може би поради дребния си ръст е имал комплекс за малоценност и е смятал, че шинелът ще го сравни със земята. Винаги е по куртка, дори през зимата", заяви директорът на НИМ.

Колкото до твърдението, че генерал Стойчев е носел фуражката си винаги наклонена на лявата страна, Божидар Димитров коментира, че "просто така си му е била шапката, аз съм виждал много шапки на офицери, които са или вдигнати по-нагоре, за да им се види челото, или накривени. Явно заради външния си вид е прибягвал до някакви странности, за да бъде забелязан. Просто е решил, че така му отива повече".

Генерал Владимир Стойчев не е комунист. Приел е съюз с комунистите, не е само той, и други отличени генерали са го направили – Кимон Георгиев, Дамян Велчев, Крум Лекарски също, с когото са приятели, били са спортисти на коне.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!