Проф. Кръстьо Петков беше един от последните мохикани в социологията

Бранимир Ботев 23 декември 2016 в 14:17 5850 0

Бившият председател на КНСБ и основател на Обединения блок на труда проф. Кръстьо Петков почина тази нощ на 73-годишна възраст. В негова памет бившия зам.-министър на туризма Бранимир Ботев написа прощален текст, който публикуваме.

Отиде си професор Кръстьо Петков, един от последните мохикани в социологията, който вярваше, че тя, социологията не само измерва температурата на болното ни общество, но може да даде и рецептата за излекуването му.

Имах щастието Кръстьо да бъде мой преподавател и научен ръководител. През годините станахме и добри приятели. Заедно с друг мой учител, незабравимия проф. Минчо Семов, двамата търсеха и поощряваха бунтарите в социологията, подадоха ръка на мнозина млади социолози, въведоха ни нас техните студенти, още в началото на 80-те години на миналия век в дебрите на емпиричните социологически изследвания и ни посочиха светлия хоризонт на истинската и обективна наука, която не бива да обслужва силните на деня. С Кръстьо, Жак, Вим, Катя и други съмишленици учредихме българо-белгийската асоциация “Best 2B”, на която той беше двигател и дългогодишен съпрезидент.

Кръстьо запази в себе си една чудна младежка страст към познанието, упоритост да стига до край в проблемите, които изследваше и да не прави никакви компромиси с професионализма в социологията. С научните си, човешки и организационни качества даде тласък на научното развитие и управленските кариери на много хора. От неговия институт излязоха бъдещ премиер, вицепремиери, редица депутати, министри и зам.-министри. С присъщия си ентусиазъм и вечен оптимизъм, той поддържаше добри контакти с всички, независимо от научните или идейни различия.

Кръстьо беше истински българин и родолюбец. Въпреки международното признание и многобройните покани, той не отиде да живее и работи за постоянно навън. Обичаше страстно България, българските планини и дори на 70 години играеше тенис и караше ски. С наслада можеше да говори с часове за България, събрал своите приятели и ученици на чаша от любимия си Карловски мискет. Умееше добре да убеждава, но и внимателно да изслушва.

Хора като него не се забравят!

Сбогом, скъпи приятелю!

Бранимир Бoтев

Директор на Европейския институт за стратегии и анализи

Първи съпрезидент на „Best2B“

Най-важното
Всички новини