Защо "Да, България" се коалира със "Зелените" и ДЕОС

Любомир Авджийски 10 февруари 2017 в 13:32 15209 25

Любмир Авджийски

Любомир Авджийски е юрист и член на Изпълнителния съвет на "Да, България". Текстът е публикуван в блога му със заглавие "Към десните и консервативните сред моите приятели". Авторът обяснява защо формацията реши да откаже коалиция на Радан Кънев, но се коалира с ДЕОС и "Зелените", както и кои каузи на коалиционните партньори умишлено няма да бъдат в дневния ред на "Да, България".

Публикуваме материала с разрешението на автора. Заглавието е на редакцията.

Относно натиска за политическа коалиция

На 26 януари Националният съвет на "Да, България" с огромно мнозинство реши да се явим на изборите самостоятелно или в коалиция с името „Да, България“. Решението бе мотивирано според мен със силни аргументи, всеки от тях достатъчен, за да поемем по този път.

– На първо място – за нас бе очевидно, че се ражда нова общност и вълна, която не може да бъде рамкирана в понятието „традиционна десница“ още по-малко пък да се влее в „надпартийна платформа“ наследник на РБ. Онези 1200 учредители, които пътуваха от цялата страна на 7 януари при – 20 градуса, не дойдоха, за да се „влеят“. Отказваме да се борим за половината от наследството на РБ(6%). Не ни вкарвайте в такива кутийки. 

– социологическите проучвания показаха ясно, че "Да, България" има по-голямо обществено доверие, ако се яви самостоятелно, отколкото при политическа коалиция. Нещо повече – при явяване със своя идентичност, този потенциал може и се увеличава, в обратния случай – не.

– Коалицията бе поискана през медиите с предварително определен формат и име.

– Подкрепата на 20 000 българи, които се подписаха за 12 часа и изпратиха подписи от цялата страна е доказателство, че посоката на "Да, България" е правилна.

За „дясното“ и „лявото“

Решихме умишлено да не се нареждаме под етикетите „десни“ или „леви“. Етикетирането щеше да означава да се наредим на опашката до ГЕРБ (с обещания за 300лв. пенсии и 1500 средни заплати), РБ и др. или зад още по-немислимото – БСП, АБВ.

Лявото и дясното не са празни понятия, но в българския контекст като думи не струват нищо. Напротив – играта с тези термини отблъсква огромна част от българското общество, а каузата, която сме си поставили е обща. Вместо това предпочетохме по-честния според нас вариант – хората да се ориентират по същността,  по посланията, по платформата, по лицата. Да, много хора все още не могат да ни „сметнат“, което ги изнервя, кара ги да мислят и да изпитват несигурност.

Етикетът „дясно“ би ги успокоил, дори и използващите го да нямат нищо дясно в програмите си. Да, България няма да ви даде този етикет. Ще трябва да прочетете, да помислите и да решите.

Икономическата политика

Заявихме ясно, че икономическата ни политика ще бъде насочена към облекчаване на предприемачеството и бизнеса, намаляване на административната тежест и електронното управление. Което по международни стандарти е „дясна“ политика. Но от друга страна по отношение на културата и образованието имаме и солидарни идеи и мерки.

За лустрацията

Заявихме ясно, че сме за лустрация и записахме в устава си, че членове на "Да, България" не могат да са агенти и служители на ДС, както и хора, които са били ръководители на национални и регионални органи на БКП. За членове на органите се изисква изрично удостоверение. Същото важи и за кандидат-депутатите. В правилни моменти(в програмата и в предизборната кампания) ще имаме конкретни позиции и предложения по темата лустрация.

Относно коалиция „Да, България“ със Зелените и ДЕОС

След като самостоятелната ни регистрация беше спъната, пред нас остана алтернативния вариант – явяванe с коалиция под името и идентичността на "Да, България". Имахме предложения от около 10 партии, които нямат парламентарно представителство. При обмислянето и дискутирането целта беше да съберем една либерална и една определяща се за дясна партия, за да избегнем етикетите и спекулациите. Не намерихме „дясна“ формация, която да няма негативен багаж от миналото – колаборации с ГЕРБ, обединения и разделения в дясно, агенти и т.н. Избрахме "Зелените" и ДЕОС като партии, които не са участвали във властта, нямат политически багаж, имат ясно изразена позиция за борба с корупционния модел и декларират, че ще насочим усилията си към облекчаване на бизнеса. Помията, която кафявите медии изливат по "Зелените" остана на заден план, защото ние самите знаем какво е да те атакуват същите медии ежедневно.

Относно либералното и консерватизма

За онези, които се интересуват – имаме ясно споразумение между коалиционните партньори „Да, България“ да не бъде използвана по теми, които не са част от каузата ни и биха разделили общността и обществото като цяло. Целта е обединение на цялото обществото срещу модела „КОЙ“, а не разединение. Темите, по-които "Да, България" не може да бъде използвана са – предефиниране на институцията на брака, легализация на марихуаната и др.

Относно сексуалната ориентация – нека за първи и последен път да кажа, че никой от нас няма нито правото, нито желанието да се занимава с тези лични въпроси. Бих дал живота си, за правото на избор, включително и на сексуална ориентация. Няма да влизам в подробности тук относно същността на християнските ценности. Само ще кажа, че те нямат нищо общо с мразене на различните.

Докато общността на "Да, България" има основното влияние върху процесите, (предвид ресурсите и енергията, които генерираме), докато споразумението бъде спазвано и докато "Да, България" е чиста от корупционни схеми, аз ще продължа да бъда активен в каузата, защото вярвам. Нещо повече, ще работя с радост с моите дългогодишни приятели от "Зелените" и ДЕОС, както и с всички останали либерални и консервативни формации. Призовавам и теб.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12284

24

Kristiano789

13.02 2017 в 14:47

иванов се коалира със зелените, щото са един дол дренки. и едните, и другите интересчии и измамници. пасват си идеално, що да не направят коалиция