10 000 лева глоба за шефа на РЗИ-Кърджали, купувал части за служебните автомобили от жена си

OFFNews 29 април 2020 в 11:37 3913 1

КПКОНПИ наложи глоба в размер на 10 хиляди лева на шефа на РЗИ-Кърджали Виктор Кирчев. Причината е, че е купувал части за служебни автомобили от съпругата си. 

Антикорупционната комисия е установила, че дни преди да заеме длъжността директор на регионалната здравна инспекция в града, той е бил управител и съдружник в две фирми - "Чарли-96" и "Автогруп" ООД. След назначаването му, фирмите са прехвърлени на съпругата му. Установено е, че за нуждите на служебните автомобили на здравната инспекция са закупувани резервни части и консумативи именно от "Чарли–96".

Кирчев е подписал общо 10 платежни нареждания по фактури, с които са закупувани авточасти от фирмата.

С решението на КПКОНПИ на Виктор Кирчев е наложена глоба в размер на 10 000 лв. В хода на производството пред комисията са събрани доказателства, че авточасти са закупувани и от "Автогруп" ООД, но плащанията са били извършвани по електронен път от главния секретар на РЗИ – лице извън обхвата на ЗПКОНПИ. Заради това спрямо директора на здравната инспекция за този случай не е установен конфликт на интереси.

Комисията образува производство за установяване на конфликт на интереси по отношение и на общински съветник в Пещера заради подаден сигнал, че съпругата му е директор на общинския социален патронаж, а съветникът участва в приемането на бюджена на бюджета му. Така той представлява общината при пряк конфликт на интереси, без да си направи самоотвод. 

Друг общински съветник в Гоце Делчев е разследван затова, че като адвокат осъществява правно обслужване на болницата в града и в същото време участва в приемането и гласуването на решения, свързани с бюджета на здравно заведение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови