18 кг негодни храни иззети от училищни столове, БАБХ затвори един обект

Най-честите нарушения са неправилно съхранение, необявяване на алергени, неспазване на противоепидемичните мерки, констатира Агенцията по храните

OFFNews 06 октомври 2021 в 09:56 1170 0

Снимка БАБХ

18 кг негодни храни е изтеглила Агенцията по храните от училищни столове и бюфети от началото на учебната година досега при 1264 проверки. Става въпрос за храни от животински произход, които са били съхранявани неправилно, както и за такива с изтекъл срок на годност.

Един обект на територията на училище е затворен с разпореждане от БАБХ. То се намира в Стара Загора.

Инспекторите са проверявали дали храните в детските заведения отговарят на изискванията за безопасност и качество, какъв е произходът им, дали се съхраняват правилно, в срок на годност ли са, прилагат ли се противоепидемичните мерки. Най-честите нарушения са: неправилно съхранение; необявяване на алергени в храните; неспазване на противоепидемичните мерки от персонала и други.

За 54 несъответствия са издадени 32 предписания в училищни столове и 22 - в павилиони и лавки. Съставени са 8 акта за административни нарушения. Санкциите за тях са между 2000 и 4000 лв.

От 13-и до 30 септември са проверени 552 обекта, в които се приготвя храна на място; 353, в които храната се доставя от фирми за кетъринг и 359 павилиони и лавки в училищата.

БАБХ продължава проверките в учебните и в детските заведения по официален контрол през цялата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews