Антонио Таяни: Горд съм, че Пенчо Славейков е прекарал последните си дни до езерото Комо

Невена Илиева, Брюксел 08 ноември 2017 в 10:06 2901 0

Снимка Невена Илиева

Горд съм, че Пенчо Славейков е прекарал последните си дни до езерото Комо. Това заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, който е родом от Италия. Той направи изказването си по време на честването на Деня на народните будители в Европарламента в Брюксел.

Таяни ще пристигне у нас за специална лекция два месеца преди председателството. Тя ще се проведе на 21 ноември в СУ, каза евродепутатът Петър Курумбашев, който организира честването на българския празник в Брюксел.

“На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители. Това е празник на хората на духа”, каза Курумбашев. “Таяни е истински приятел на България. Когато отидох да му подаря мартеница за 1 март, той вече се бе окичил с три”.

“Искам да поздравя всички български будители - учители, писатели, журналисти и творци. Те развиха страната, с това, което правят, съхранили са българската идентичност в трудни исторически периоди. Горд съм, че един от вашите будители - Пенчо Славейков, е прекарал последните си дни в къща, близо до езерото Комо в Италия”, каза Таяни.

Председателят на ЕП заяви увереността си, че българското председателство на Съвета на ЕС ще бъде успешно.

На събитието присъства и еврокомисарят Мария Габриел.

“Денят на народните будители за нас е специален, съчетавайки минало, настояще и бъдеще. Отдавайки заслужената почит на тях, давайки си сметка за тяхната заслуга, ще можем да разберем какво имаме и къде можем да бъдем”, каза тя.

На сцена в Европарламента излязоха български певци и танцьори. Младата певица Диа изпя българския химн и представи български народни песни в осъвременен вариант. Фолклорна формация “Еремия” и ансамбъл “Шарени мъниста” показаха народни танци пред Таяни и гостите на събитието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки