Бездомник умира на улицата - отказват му помощ, нямал осигуровка (обновена)

Симона Костадинова 20 август 2015 в 20:31 10815 22

От два дни Спешна помощ в София отказва да прегледа бездомен мъж, който е в тежко състояние. Мъжът се намира в района ул. Цар Иван Асен II и продължава да седи там и при днешните дъждове.

За това сигнализира нашият читател Ясен Койчев, който изпраща и снимков материал. Той е изпратил копие от сигнала си на здравното министерство, социалното министерство и Дирекция „Национална система 112”.

По думите му мъжът от пет дни е неподвижен, в безпомощно състояние и с огромни кървави екземи по краката. Има проблеми и с отделителната система. По-късно стана ясно, че човекът е бежанец от Либия.

"Добри хора са му дали нещо като матрак или остатък от диван и нещо да се завие. Други хора му носят вода и храна. Човекът е във видимо безпомощно състояние", разказва той.

Хора от квартала решили да се обадят на телефон 112, който има за цел да разпределя сигналите на гражданите, защото преценили, че състоянието му е тежко и има нужда от лекарска помощ. Първият подаден сигнал бил вчера в 18.05ч., но по думите им нищо не последвало. Затова Койчев решил да се обадят пак днес, това станало в 10:15 часа.

"Прехвърлиха ме към Спешна помощ там ми се накараха и ми заявиха „ абе та вие мислите ли че ТОЯ има здравна осигуровка, а и коя болница ще го вземе?! Това не е в моята компетенция”. След около час, действително се е появила линейка, но са си взели по кафе и си заминали", разказва той.

Припомняме, че за оказване на спешна медицинска помощ не се изисква лицето да е здравно осигурено. Именно това често се превръща в повод за злоупотреби. 

От OFFNews се опитахме да се свържем с директора на "Спешна помощ" Георги Гелев, за да разберем какъв би коментирал изказването на служителката си и как трябва да постъпи гражданин, за да помогне в подобна ситуация, но не успяхме да се свържем с него.

В крайна сметка се свързахме с дежурен експерт на здравното министерство, който обясни, че вероятно състоянието на човека наистина не е спешно и няма как да бъде настанен в болница. Оттам посъветваха при подобни случаи да се търси МВР, откъдето могат да открият самоличността на бездомния, да потърсят негови близки и роднини и да започнат процедура по приемането му в център за настаняване.

След публикуването на материала стана ясно, че нашият читател отново се е обадил на 112, като е поискал да го свържат с полицията, както посъветваха от здравното министерство.

"Убеждаваха ме, че полицията нищо не може да направи – даже не могат да го арестуват за липса на лична карта и евентуално хоспитализиране за лечение до установяване на самоличност – с други думи да бъде лекуван въпросното „ЛИЦЕ” и ме свързаха със спешна помощ. След дълго обяснение ми бе обяснено, че навярно такива случай с бездомници приключват с посещение на Спешна помощ на място и отказ от страна на бездомниците да бъдат прегледани, хоспитализирани и предадени на социалните служби", разказва Койчев.

В крайна сметка на място прислигнала линейка, като епипът се обадил на Койчев и заявил, че "тук няма човек и явно е избягал". Мъжът веднага отишъл на място и се оказало, че бездомният е на там. Очаква се там да пристигне и екип на полицията, който все пак да установи самоличността на човека.

От OFFNews ще продължим да следим случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!