Болницата в Пазарджик търси персонал - 14 от 29 здравни служители в интензивното отделение са с коронавирус

OFFNews 16 май 2020 в 11:22 4729 0

Заради многото положителни проби на коронавирус на медицински персонал в Отделението по анестезиология и интензивно лечение (ОАИЛ) на МБАЛ-Пазарджик, болницата изпитва огромни затруднения да продължи да работи и търси медицински персонал. От общо 29 здравни работници в отделението 14 са заразени с коронавируса. Инфекцията продължи да се разпространява въпреки предприетите дезинфекционни действия и мерки, съобщават от болницата.

За да спре епидемичния взрив, ръководството на МБАЛ-Пазарджик се обърна с молба за помощ до началника на ВМА ген. майор проф. Венцислав Мутафчийски да бъде изпратен екип, който да извърши пълна дезинфекция на отделението. 

Директорът на областната болница д-р Красимир Темнилов се обърна с апел и към болниците, лекарите и специалистите по здравни грижи в цялата страна да помогнат в тежката ситуация. „Търсим лекари, анестезиолози, реаниматори и реанимационни сестри, които биха дошли да работят в отделението. Помогнете на най-голямото интензивно отделение в областта да заработи отново, защото то е от изключително важно значение за всички жители на Пазарджишка област. Помогнете ни да преодолеем кризата. Нека обединим усилия и се справим заедно с това изпитание“, призовава д-р Темнилов.

Болницата вече има и първи лекар доброволец - д-р Кристина Дечева помага на своите колеги от Интензивно отделение. Тя е възпитаник на Езиковата гимназия „Бертолт Брехт“. След завършване на средно образование в Пазарджик заминава да учи в Мюнхен, където завършва медицина. Там защитава и дисертация в областта на онкологията. Три години работи в отделението по лъчетерапия на Университетската клиника „Рехтс дер Изар“ в Мюнхен и 4 години в Университетската клиника в Ландсхут. 35-годишната лекарка се връща в Пазарджик по време на извънредното положение. След като разбира за затрудненото положение в пазарджишката болница, решава да помогне.

„Няма място за притеснения. Мисля, че всички в този момент трябва да дадем максимума от себе си и вярвам, че с общи усилия ще се справим. Това е първата болница в България, в която ще работя. Щастлива съм, че мога да помогна на хората от родния си град. Не се изявявам като герой. Не мисля, че правя нещо специално“, казва д-р Дечева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови