Божанков, чието дете простреля друго: Малкият дявол, не съм говорил още със собственика на пистолета

Собственикът на оръжието ще бъде привлечен като обвиняем в четвъртък

OFFNews 14 май 2024 в 08:38 6653 1

Явор Божанков

Снимка БГНЕС/архив

Явор Божанков

Както казват хората – малкият дявол. Всеки на наше място и нашето семейство мисли точно това – какво можеше да се случи, колко е крехък човешкият живот, колко бързо и нелепо можем да загубим тези, които обичаме, и всичко, за което живеем. И двете пострадали деца са от нашето семейство. 

Това каза депутатът от ПП-ДБ и водач на листата на коалицията в Габрово Явор Божанков по бТВ по повод инцидента, при който 11-годишният му син простреля 12-годишната си леля на тържество за рожден ден в Арбанаси. 

Знам от съпругата ми, че на всички са взети натривки, всички са разпитани, има задържан. Прокуратурата обяви, че предстои да повдигне и обвинение. Взети са тестове за алкохол, за наркотици, не е имало някой на рождения ден, който е употребил забранени субстанции, обясни Божанков.

От прокуратурата казаха, че използваното оръжие е револвер „Смит енд Уесън" 357 магнум, който е законно притежаван, но е бил оставен без надзор от собственика му.

Децата казват, че са го помислили за играчка – очевидно не е съхранявано правилно. Вкъщи ми разказаха, че е станало за секунди, докато всички деца са били с различни играчки и са си мислили, че това е просто една от играчките. Раненото дете е сестра на моята съпруга. Рожденият ден е на майката на друго дете. Нашите деца са съученици, ходят в едно училище в един и същи клас“, допълни депутатът.

Божанков каза, че не е разговарял със собственика на оръжието. По думите му мъжът е неосъждан и има бизнес, свързан с производство на хляб. Познават се, тъй като децата им учат заедно от 1. клас.

"Собственикът на оръжието ще бъде привлечен като обвиняем в четвъртък", заяви служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

На притежателя на оръжието му е връчена призовка да се яви в прокуратурата в четвъртък. От държавното обвинение все още очакват окончателните резултати от медицинската експертиза, за да преценят дали да му повдигнат обвинение за лека телесна повреда или за средна телесна повреда.

"Случилото се в Арбанаси е огромен късмет. Ситуацията можеше да завърши много по-тежко. Аз не мога да си обясня как човек на такава възраст може безнадзорно да остави такова сериозно оръжие", коментира вътрешният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови