Бури, градушки и вятър отвяват жегата, температурите падат с повече от 10 градуса

OFFNews 27 юли 2023 в 06:00 2064 0

Рязка промяна на времето ни очаква днес.

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Рязка промяна на времето ни очаква днес.

Силен вятър сменя жегата днес, а температурите ще паднат с повече от 10 градуса, след като през нощта в сряда срещу четвъртък през страната ще премине студен атмосферен фронт с краткотрайни валежи с гръмотевични бури и градушки в Западна и Централна България. До сутринта ще завали и в източните райони.

През деня над Западна България ще е слънчево, а над Източна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще се излее дъжд за кратко, но с гръмотевици.

В цялата страна е обявен жълт код за потенциално опасно време. Вятърът ще е северозападен, умерен до силен, с пориви 19-24 m/s. С него ще нахлува хладен въздух, който ще понижи дневните температури чувствително. След като вчера максималните на сянка достигнаха 43 градуса, днес НИМХ прогнозира, че няма да достигнат 30° - между 24° и 29°, в София - около 23°.

Над планините облачността ще е променлива. Главно над Източна Стара планина и Странджа ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и там ще има краткотрайни валежи от дъжд и гръмотевици. Ще духа силен и бурен северозападен вятър. Температурите чувствително ще се понижат и максималната на височина 1200 метра ще е около 15°, но 2000 метра - около 8°.

Над Черноморието ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има интензивни краткотрайни валежи от дъжд, гръмотевични бури и градушки. Ще духа умерен до силен северозападен вятър. Максималните температури ще са от 25° до 28°. Температурата на морската вода е от 13°-14° на Шабла до 26° в Бургас. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Слънцето в София изгрява в 6 ч. и 14 мин. и залязва в 20 ч. и 51 мин. Продължителността на деня е 14 ч. и 37 мин. Луната в София залязва в 00 ч. и 49 мин. и изгрява в 15 ч. и 52 мин. Фаза на луната: един ден след първа четвърт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки