Д-р Адил Кадъм: Педиатрите не разбират забраната децата да излизат навън - СЗО казва друго

OFFNews 25 март 2020 в 09:36 25507 1

Снимка Superdoc.bg

Д-р Адил Кадъм

Повечето от педиатрите не разбират забраната за излизане на децата навън, наложена от разпоредбите за извънредното положение, заяви в интервю за предаването „Преди всички” на БНР д-р Адил Кадъм - педиатър в Специализираната детска болница „Иван Митев” в София. 

Специалистът се позова на препоръката на Световната здравна организация да не се прекъсват разходките в парка, спортуването, карането на колело при спазване на физическа дистанция от поне 2 метра.

На въпрос могат ли родителите да извеждат децата си на открито, ако спазват тези предписания, д-р Кадъм посочи, че „на теория и медицински да, но в момента законовото положение в рамките на извънредното положение не го позволява”.

Д-р Кадъм определи противопоставянето между Медицинския съвет към правителството и Националния оперативен щаб като „абсолютно безсмислено на фона на едно общество, което и без това е изпаднало в масова истерия”.

„Медицинският съвет може по-скоро да препоръчва, но крайното решение накрая го взима щабът. Истината е, че са поставени в положение накрая щабът да решава, а щабът има страшно много погрешни решения в последните седмици, които ние като хора, работещи директно полевата дейност, можем да си систематизиране в един доста дълъг списък”, заяви тя.

Д-р Адил Кадъм нарече „също толкова вредно” по няколко пъти на ден да се изнася статистика за заразените, която се отразява на психичното състояние на хората в настоящата ситуация:

„Защото позитивна проба не означава болен, болен не означава тежкоболен и тежкоболен не означава критично.”

„Никой няма да седне да се заяжда или да съди родител, когато приема болно дете, но е много важно да се каже, че това дете не е имунизирано, защото това за нас променя реда и вида на изследванията за диференциалната диагноза”, коментира д-р Адил Кадъм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

1

Анонимен1

26.03 2020 в 12:06

ОФФ медия, Вие осъзнавате ли, че за разпространение на невярна информация можете да поемете съответната съдебна отговорност. Бихте ли цитирали или дали източник на информацията : “но в момента законовото положение в рамките на извънредното положение не го позволява”. Забрана за излизане в страната не съществува и го знаете. Ще бъдете репортнати на съответните органи за дезинформация.