Денков: Амбицията ни е първият срок да завърши присъствено

OFFNews 15 януари 2022 в 10:25 2125 2

Снимка БТА/Архив

Децата да завършат учебния срок присъствено в училище - такава амбиция си е поставило министерството на образованието, съобщи министърът на образованието и науката Николай Денков по БНТ.

"Логиката е, че ако има проблем с паралелка, с училище, се затваря локално, а не в цялата страна както преди. Имаше случаи на директори на училища, които казват: "При нас не е имало нито един заразен ученик или учител, а пък си седим затворени", посочи той.

Според него новият план за справяне с пандемията е адекватен на сегашната ситуация и позволява спирането на присъствения учебен процес единствено там, където това наистина е необходимо.

Очакванията са, че Омикрон ще доведе до повече болни деца в училище, но това не е нещо извънредно, защото процентът заболели деца се увеличи леко и при навлизането на Делта, заяви Николай Денков. Новото, според него, е че трябва да сме готови за много бързо нарастване на новозаразените.

Той коментира, че ако не беше предприет нов подход за справяне с пандемията, основан на възможностите за интензивно лечение, а не на броя на случаите, София трябваше вече да бъде затворена. При положение, че все още има легла и възможност за лечение на пациентите сега, няма защо да затваряме града и училищата, каза Денков.чВинистърът съобщи и че се обмисля новата учебна година да започне на 5 септември.

50% са ваксинираните към момента учители, при учениците в гимназиален етап ваксинирани и преболедували са около 15%. Карантинираните са три пъти повече през последните няколко седмици, това е съизмеримо с пика на предишната вълна, уточни Денков.

"Има тестове до края на януари. Щадящите тестове успяват да предпазят от големи клъстери със заразяващи. Те са необходими, но не могат да решат изцяло проблема. Според мен е по-добре тестването да бъде два пъти седмично, но към момента нямаме нужните количества. Тестовете от новата поръчка ще бъдат с по-висока чувствителност и ще подобрят скрининга на заразените", добави той.

Той отново напомни, че родителите разполагат с възможност да задържат детето си на онлайн обучение вкъщи, ако имат притеснения, свързани с вируса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

15.01 2022 в 12:18

изпитване на материал, който не е преподаден е тъпо да.

имам 3 деца и мога да кажа, че за под 12 дистанционото не работи. децата имат нужда от връстници и физическа структура.

ролята на родителя е да подготви детето за приемане от обществото, чрез развиване на различни компетентности. социалната компетентност се получава от регулярен контакт с разнообразни връстници. Родителя не е достатъчен, особено за семейства с по 1 дете.

плюене и пълно отричане на специализирания авторитет не помага на никой. децата не са частна собственост а отговорност.

2000

1

Radoslav Dobrev

15.01 2022 в 11:36

Отново поредната глупост с присъственото обучение! Това е реверанс към едни хора ,които наричат себе си учители ,не можещи и не искащи да се променят спрямо новите реалности.Имаха 3 години да започнат дистанционно да обучават децата.Но не те не се променят. Стига се до абсурда да изпитват децата на материал,който не е преподаден1
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews