Денков отива в Румъния. Разговорите ще са за Шенген и инфраструктурни проекти

OFFNews 14 юли 2023 в 08:23 1031 0

Денков

Снимка БГНЕС

Николай Денков.

Министър-председателят Николай Денков ще бъде днес на еднодневно посещение в Румъния, където ще разговаря с премиера на северната ни съседка Марчел Чолаку.

Напредъкът на съвместните транспортни проекти, присъединяването на двете страни към Шенгенското пространство, сътрудничеството в енергийния сектор са част от темите за обсъждане и в двустранен разширен формат с участието на министри от двете правителства.

В съставът на българската делегация участват министрите на транспорта Георги Гвоздейков, на енергетиката Румен Радев, на вътрешните работи Калин Стоянов и заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова.

Първа официална среща между двама ротационни премиери, след като преди месец Малчел Чолаку пое поста на министър-председател от Николае Чука, по силата на споразумение за ротация постигнато между управляващата коалиция в съседна Румъния, а Николай Денков почти по същото време застана начело на българското редовно правителство, също на принципа на ротацията.

Пред двете държави обаче стои голямата цел - за скоростно приемане, още до края на тази година, в Шенген, което е подкрепено и от тазседмичната резолюцията на Европарламента, който отново призова държавите-членки да одобрят присъединяването на Румъния и България към пространството за свободно пътуване. В документа се съдържа и призив, Еврокомисията да обсъди изплащането на компенсации на страните ни заради пропуснатите ползи от отложеното членство. Остава да се отстранят и политическите пречки, налагани от Австрия и Нидерландия. Как да стане това със сигурност ще обсъдят двамата премиери.

Изключително важно е също бързо да се задвижат и инфраструктурните проекти. Интерес към инвестиция в изграждане на мост над река Дунав, свързващ Русе и Гюргево, проявява Европейската банка за възстановяване и развитие, а проектът е определен като стратегически, тъй като трафикът на тежкотоварни автомобили се увеличава и от променените маршрути заради войната в Украйна.

Във фокуса на съвместните проекти е и рехабилитацията с еврофинансиране на железопътните свързващи отсечки, за да се укрепи и разшири капацитета на стратегическият коридор Север - юг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков