Деца ще ваят глинени съдове на грънчарско колело в музея в Пазарджик

Диана Варникова 12 юни 2022 в 14:56 1349 0

Регионален исторически музей Пазарджик

Снимка Диана Варникова

Регионален исторически музей Пазарджик

Деца от пазарджишки училища ще изработват в Регионалния исторически музей в Пазарджик на грънчарско колело глинени съдове, които ще отнесат в домовете си.

Ще могат да си приготвят обредни хлебчета, както и да изработят ключодържатели от гайтани и да се запознаят отблизо с живота в българското царство. Това са само част от заниманията по програмата“ Лято с музея“, която се провежда в периода 20 юни – 15 юли 2022 г., съобщиха от културната институция в града.

Заедно със специалисти от музея учениците ще отбележат Еньовден чрез запознаване с билките и приложението им в народната медицина, след което участниците в заниманието ще се учат да връзват китки и вият венци за празника.

Децата ще имат възможността да проверят своите знания и умения в играта „Исторически дартс“, в заниманията по моделиране на праисторически предмети. Участниците в заниманията ще се запознаят със старобългарската писменост и клинописното писмо.

Заниманията ще се провеждат във всеки делничен ден и са за деца от 7 до 14-годишна възраст. Заниманията се провеждат от 10,00 до 12,30 ч., централната сграда на РИМ-Пазарджик и в къща музей „К. Величков“ и от 10,00 до 13,00 ч., в Етнографската експозиция на РИМ – Пазарджик в указаните дни, но всяко занятие е с различна продължителност в рамките на този часови обхват.

Всяко занятие ще се провежда с оптимален брой участници. При повече желаещи се сформира нова група, която ще стартира работа, след като завърши първата. Всички необходими материали се осигуряват от Регионален исторически музей – Пазарджик, като цената на едно занимание е 1 лв. на ученик.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови