До 5 години в турски зандан грозят българката Мира Яшар

OFFNews 09 септември 2017 в 14:15 8811 2

Българката Мира Яшар е заплашена от присъда до 5 години затвор. Това става ясно от внесения обвинителен акт срещу нея и приятеля ѝ британецът Джоузеф Робинсън, съобщи БНР.

Обвинението срещу Робинсън е за членство в терористична организация, а срещу Мира Яшар – по-леко - за пропаганда на въоръжена терористична организация.

Гражданинът на Обединеното кралство може да получи между 5 и 10 години, а българката – между 3 и 5 години лишаване от свобода.

Двамата бяха задържани на 27 юли в курортния град Дидим, където бяха на почивка заедно с майката на Мира.

След като през 2014 г. напуска британската армия, Робинсън се запознава в социалните мрежи с кюрдски активисти. През юли 2015 г. лети за Сюлеймания в Иракски Кюрдистан, след което се присъединява към силите на сирийските кюрди и в рамките на три седмици получава военно обучение.

Обвинен е в членство в Съюза на кюрдските общности, Кюрдската работническа партия, Партията демократичен съюз, Силите за народна защита, които Турция счита за едно.

Робинсън се запознал с Мира в социалните мрежи. Тя е обвинена, че в профилите си е разпространявала снимки и послания на смятани от Турция за терористични кюрдски организации.

Бащата на българката е кюрд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12090

1

Snoopoff

09.09 2017 в 16:41

Англичанин се бие за кюрдите? Малоумник.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews