Домашното насилие може да прекъсне ваканцията на депутатите

OFFNews 01 август 2023 в 14:56 1551 0

Парламент

Снимка БГНЕС/архив

Правната комисия в парламента да заседава извънредно в четвъртък, а НС - в понеделник, за да приеме промени в Наказателния кодекс и Закона за защита от домашното насилие, искат от ПП-ДБ, съобщи БНТ. 

Заедно с ГЕРБ-СДС и ДПС те са предвидили по-тежки наказания при причиняване на лека и средна телесна повреда и включване на интимните партньори в закона като възможни извършители на домашно насилие.  

"Повод са поредните случаи на насилие над жени, най-драстичният от които е зверството в Стара Загора над 18-годишната Дебора Михайлова. В резултат на садистично нападение с макетен нож, извършено от 26-годишен мъж, тя има 400 шева по главата и цялото тяло, освен това е със счупен нос и обръсната коса", съобщиха от пресцентъра на ДПС.

Според законопроекта за средна телесна повреда наказанието вече ще е до 8 години затвор, а не както сега до 6 години. При нанасяне на лека телесна повреда отпада възможността да се налага пробация, а глобата ще бъде от увеличена от минимум 500 до максимум 1000 лева. 

Домашното насилие вече ще се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна фактически отношения, независимо дали споделят едно домакинство, според поправките в Закона за защита от домашно насилие. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков