Финално: Правителството поръча два кораба за ВМС за близо 1 млрд. лв.

OFFNews 12 ноември 2020 в 16:06 2161 0

Снимка МО

Красимир Каракачанов и Дирк Малговски, управляващ директор на “Fr. Lürssen Werft“, която ще строи корабите.

Министерският съвет одобри договор за строителство и доставка на два многофункционални модулни кораба за българските военноморски сили на стойност почти 1 млрд. лева, а договорът за това също беше подписан днес. Доставчикът е германската корабостроителна компания "Люрсен" (Fr.Lurssen Werft GmbH&Co. KG), която планира да произведе корабите в българската корабостроителница "Делфин" във Варна, а машините трябва да бъдат доставени през 2025 и 2026 година.

"Направихме втората крачка към модернизация на Българската армия след подписването на договора за придобиване на нови изтребители. Надявам се да не е последната”, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов след подписването на договора. "Надявам се, че сътрудничеството ни с компанията Lurssen не приключва с договора, напротив то сега тепърва започва, защото предстои доста работа по индустриалното сътрудничество", каза Каракачанов цитиран от пресслужбата си.

„Сделката е особено важна, защото двата кораба ще бъдат изцяло построени в България, във Варна. Планираме в бъдеще да строим още кораби, които ще
бъдат както за Черно море, така и за други морета, каза Дирк Малговски, управляващ директор на “Fr. Lürssen Werft“ на церемонията по подписването.

Финансовата рамка на проекта е на стойност 984 000 000 лева с ДДС. Договорът предвижда обучение както на екипажите, така и на инженерния състав. Корабите притежават способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС. С реализацията на проекта българският флот ще придобие модерни способности за противодействие на надводен, подводен и въздушен противник, уточнява Министерството на отбраната.

Процедурата по покупката на двата кораба се точи с години, като победител в последния търг беше "Делфин", но компанията се отказа,

Това е втората голяма сделка по модернизация на българската армия по стандартите на НАТО. През 2019 г. България купи осем изтребителя F-16 Block 70 от САЩ за 1.256 млрд. долара. Самолетите трябва да бъдат доставени до 2023 г. Тогава правителството изплати наведнъж цялата сума, а парите бяха прведени във фонд собственост на правителството в американска банка. Преди седмица правителството съобщи, че Министерството на отбраната е изпратило писма-заявки до американската компания Локхийд Мартин с проучване за възможностите за закупуване на още 8 самолета F-16 Block 70, нови радари и оборудване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика