Главният прокурор разпореди прочистване на София от граждански патрули

Юлиан Христов 25 ноември 2013 в 12:31 5734 18

Главният прокурор Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС, архив
Главният прокурор Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС, архив

 

Главният прокурор Сотир Цацаров е поискал засилено полицейско присъствие "в определени зони от центъра на столицата", за да не се допускат "граждански патрули". 

От прокуратурата днес оповестиха, че главният прокурор е провел среща с министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев и председателя на ДАНС Владимир Писанчев, на която "са набелязали конкретни мерки за противодействие на всички форми на нарушаване на обществения ред и създаването и функционирането на каквито и да е формирования за „самоотбрана”, „самозащита”, „гражданско патрулиране” и т. н."

"По искане на главния прокурор, в определени зони от центъра на столицата полицейското присъствие ще бъде засилено, като полицейските служители ще упражняват правомощията си по ЗМВР без никакви компромиси. Министърът на вътрешните работи е разпоредил създаването на необходимата организация на работа на столичната полиция в тази насока. Няма да се допускат прояви на лица, които се опитват сами да налагат ред по улиците на столицата, както и откритото демонстриране на такова поведение, включително и носенето на съответни отличителни знаци. Предмет на анализ за съответствие с Конституцията и Закона за политическите партии ще бъде и дейността на определени формации", се казва в прессъобщение на прокуратурата.

Повод за срещата между тримата е изказване на лидера на „Национално единство” Боян Расате, който обяви създаването на на граждански патрули, „инициирани на базата на законната самоотбрана”, чиято цел е "идентифициране и уведомяване за съмнителни лица”. В резултат на това последва реакция от страна на „Национален център за развитие на ромите в България”, чиито представител Петко Асенов обяви създаване на контрапатрули за опазване на ромската общност.

Шефът на ДАНС е представил информация за хора, за които е документирано, че подбуждат към насилие и омраза, основани на раса, народност, религия или етническа принадлежност.

"Организирането на т.нар. „граждански патрули” не е съгласувано по никакъв начин с полицейски органи. Не отговарят на истината и твърденията, че Националният център за развитие на ромите в България е обсъждал създаването на организация за отбрана и с представители на прокуратурата и полицията", се казва в съобщението на прокуратурата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!